Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Klicperovo divadlo uvede premiéru adaptace románu Anna Karenina

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvede v sobotu premiéru adaptace románu Lva Nikolajeviče Tolstého Anna Karenina v režii Jana Holce. Zásadní dílo světové literatury zdramatizoval pro Klicperovo divadlo režisér a dramatik Martin Františák, sdělil mluvčí divadla Martin Sedláček. Anna Karenina je druhou premiérou sezony 2018/2019. Začátek je v sobotu v 19:00.

„Anna Karenina začala vycházet na pokračování v roce 1873, ale nezestárla ani po bezmála 150 letech. Příběh obrovské lásky a zničující touhy, který se odehrává na pozadí obrovských společenských změn, má rozhodně co říct i člověku žijícímu v digitálním věku,“ uvedl Sedláček.

V titulní roli Anny Kareniny vystoupí Sára Venclovská, v roli jejího manžela Alexeje Karenina Jiří Zapletal a milostný trojúhelník doplní Kryštof Bartoš v roli Alexeje Vronského. Princeznu Kitty a šlechtice Konstantina Levina ztvární Natálie Holíková a Miroslav Zavičár. Filip Richtermoc hraje Stivu Oblonského a v roli jeho manželky Dolly diváci uvidí Kamilu Sedlárovou. Martina Nováková se představí jako excentrická matka Alexeje Vronského, Marie Kleplová jako hraběnka Lýdie Ivanovna a Týna Andělová Průchová jako hraběnka Betsy Tverská. Josef Čepelka vystoupí v roli zhýralého pijana a bratra Konstantina Levina Nikolaje. „Hradecká úprava je jiná postavou Jana Sklenáře, která reprezentuje všechny běsy a vášně hlavní hrdinky a zároveň je jakousi sudičkou osudu,“ doplnil Sedláček.

První premiérou sezony 2018/2019, ve které divadlo uvede sedm premiér, byla 20. října hra Republika Králové v režii Zuzany Burianové. Třetí premiérou bude 22. prosince komedie Naši furianti v režii Petra Štindla a na 16. března 2019 divadlo připravuje premiéru divadelní klasiky Lakomec v režii Michala Háby, následovat bude premiéra hry Fernando Krapp mi napsal dopis v režii Jana Holce, která je v plánu na 23. března. Předposlední premiérou sezony bude 18. května inscenace Tři kamarádi v režii Petra Štindla a poslední pak 1. června Malý říjen v režii Šimona Cabana.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, divadlo, premiéra, Hradec Králové, Anna Karenina, Klicperovo divadlo, Martin Sedláček, Martin Františák, Petr Štindl, Sára Venclovská, Kryštof Bartoš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klicperovo divadlo uvede premiéru adaptace románu Anna Karenina  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.