Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Klicperovo divadlo uvedlo v premiéře hru Republika Králové

Klicperovo divadlo v Hradci Králové včera večer ve Studiu Beseda uvedlo premiéru hry Republika Králové v režii Zuzany Burianové. Text hry vychází z historie Královéhradeckého kraje v době první světové války a revolučních dnech roku 1918. Čerpá ze vzpomínek pamětníků a z dobových novinových článků, deníků, dopisů a písní. Republika Králové je první premiérou sezony 2018/2019, ve které divadlo uvede celkem sedm premiér.

„Hra byla napsána přímo pro soubor Klicperova divadla ke stému výročí vzniku republiky,“ sdělil mluvčí divadla Martin Sedláček.

Republika Králové je příběhem o tom, jak se z vojenského města stal salon republiky. A jaké ideály a představy o sobě samých měli Češi před sto lety a kolik z nich se podařilo naplnit.

Většina postav má reálné předobrazy v hradeckých dějinách, jako byl třeba starosta obce Věkoše Jan Černý nebo dlouholetý starosta Hradce Králové František Ulrich. Ten je průvodcem celého děje. Starostu Ulricha ztvárnil Jan Vápeník a postavu Černého herec František Staněk. Ve hře vystupují také dva mladí vojáci, jedním je Jaroslav Medek v podání Matěje Anděla, který byl bratrem slavného legionáře Rudolfa Medka, a druhým je Maxim Gruss v podání Jakuba Tvrdíka. Gruss se významně podílel na nenásilném průběhu revoluce v Hradci.

Dále hrají Helena Plecháčková, Zora Poulová, Lenka Loubalová a Jan Bílek. Lubor Novotný ztvárnil několik významných hradeckých figur, zejména obávaného rakouského majora Weisse a architekta Josefa Gočára.

Autorem hudby je herec a hudebník Petr Šmíd, scénu navrhl Pavel Kodeda, autorkou kostýmů je Paulina Bočková.

Druhou premiérou sezony 2018/2019 bude 27. října Tolstého Anna Karenina v režii Jana Holce na hlavní scéně divadla.

Autoři

Štítky divadlo, Klicperovo divadlo, premiéra, Republika Králové, Hradec Králové, první světová válka, Zuzana Burianová, Královéhradecký kraj, Jan Černý, František Ulrich, Martin Sedláček

Klicperovo divadlo uvedlo v premiéře hru Republika Králové  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.