Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ředitelem krajské galerie v Hradci Králové bude Zachoval

Ředitelem Galerie moderního umění v Hradci Králové bude od 1. dubna 2019 František Zachoval, který je dosud ředitelem Českého centra v Bukurešti. V čele galerie vystřídá Tomáše Rybičku, který se rozhodl v ředitelské funkci po 22 letech skončit. Ředitelem dnes Zachovala jmenovala rada Královéhradeckého kraje, který je zřizovatelem galerie.

Zachoval vede České centrum v Bukurešti od roku 2015, za sebou má dráhu publicisty, uměleckého kurátora a kulturního manažera. Zřizovatelem Českých center je ministerstvo zahraničních věcí, centra v cizině především prosazují českou kulturu a prezentují úspěchy české vědy.

Do výběrového řízení na ředitele galerie, která patří k hlavním kulturním institucím v regionu, se přihlásilo sedm zájemců. Jeden byl pro nesplnění podmínek konkurzu vyřazen. Zachoval byl hodnotící komisí vybrán jako nejlepší kandidát, uvedla náměstkyně hejtmana pro školství a kulturu Martina Berdychová (Východočeši). Další podrobnosti k výběru náměstkyně sdělí na úterní tiskové konferenci.

Královéhradecká galerie moderního umění od roku 1990 sídlí v secesní budově někdejšího Záložního úvěrového ústavu z roku 1912 na Velkém náměstí v historickém centru města. Nedávno prošla rozsáhlou rekonstrukcí za 126 milionů korun. Po téměř dvouapůlleté opravě byla opět otevřena v listopadu 2016.

Galerie má zhruba 5500 uměleckých děl a souborů. Stálá expozice sleduje vývoj českého moderního umění od přelomu 19. a 20. století až po tvorbu současných umělců.

Vznik galerie sahá do roku 1953, kdy byla založena Krajská galerie tehdejšího Královéhradeckého kraje. V prvních letech své existence byla umístěna na zámku v Rychnově nad Kněžnou, na jaře roku 1963 se galerie vrátila do Hradce a využívala pro svoji činnost dvě křídla biskupské rezidence na Velkém náměstí.

Autoři | Foto Facebook Františka Zachovala

Štítky galerie, Hradec Králové, Zachoval, ředitel, Rybička, Bukurešť, Tomáš Rybička, Královéhradecký kraj, Galerie moderního umění v Hradci Králové, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Martina Berdychová, kultura, Východočeši, Velké náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitelem krajské galerie v Hradci Králové bude Zachoval  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.