Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hudební festival Jazz Goes to Town skončil, nabídl 15 koncertů

24. ročník festivalu Jazz jde městem / Jazz Goes to Town, který letos opět pořádala nezisková organizace kontrapunkt, nabídl v Hradci Králové ve dnech od 9. do 13. října 15 koncertů, na kterých vystoupilo celkem 93 hudebníků z České republiky i ze zahraničí. Uskutečnily se na několika místech po celém Hradci Králové – konkrétně v kině Bio Central, Studiu Divadla DRAK, Studiu Beseda Klicperova divadla, ale také v kavárně Kraft, Restauraci Černý kůň nebo pod širým nebem před budovou hradeckého hlavního vlakového nádraží.

V průběhu 24. ročníku festivalu Jazz jde městem / Jazz Goes to Town měli návštěvníci možnost poslechnout si především české i mezinárodní bigbandy, které byly specialitou letošního ročníku. Jeden ze dvou velkých koncertů v kině Bio Central zahájila pražská rocková kapela Strom stínu ve spojení se čtrnáctičlenným českým jazzovým bigbandem Bucinatores Orchestra. O program druhé poloviny letošního divácky nejpopulárnějšího jazzového večera se postaralo švýcarské trio VEIN společně s jedním z nejlepších skandinávských bigbandů Norrbotten Big Band.

Početným hudebním tělesům patřila i sobota. Závěrečný den festivalu zahájil pod širým nebem před hradeckým vlakovým nádražím východočeský bigband KYX Orchestra. V rámci večerního dvojkoncertu v Bio Central se posluchačům představila mezinárodní formace Spinifex Maximus složená z kvintetu Spinifex v kombinaci s nejkreativnějšími českými jazzovými hudebníky mladší a střední generace. V rámci této spolupráce si Spinifex Maximus připravili hudební set exkluzivně pro letošní ročník festivalu. Během závěrečného večera se také v české premiéře představil kvartet amerického trumpetisty Natea Wooleyho.

Kromě velkých bigbandových show mohli diváci v komorních prostorách Studia Beseda a Studia Divadla DRAK během tří zcela vyprodaných večerů slyšet české Trio Jiřího Slavíka, Martina Nováka a Davida Dorůžky, originální pojetí básní Juliana Tuwima v podání sextetu Štěpánky Balcarové a Małgorzaty Hutek, freejazzovou show litevského hráče na dechové nástroje Liudase Mockūnase a dánského perkusisty Christiana Windfelda, českou premiéru maďarského kvartetu saxofonisty a skladatele Ákoshe Szelevényie s názvem Akosh S. (new) Unit, nebo české kvarteto Josef Kolo 7tet.

Mezi zvláštní hosty festivalu patřil polský kvintet Weezdob Collective z Poznaně, který vystoupil v rámci čtvrtečního programu ve Studiu Divadla DRAK. Mladý kvintet festival Jazz jde městem / Jazz Goes to Town navštívil díky spolupráci s polským festivalem Jazz nad Odrą, ze kterého si odvezl cenu udělovanou odbornou porotou festivalu.

Velmi populární byly mezi letošními diváky večerní koncerty v kavárně Kraft a odpolední předkoncert šestičlenné skupiny Lucky Joke z Litomyšle k zahájení festivalu v Restauraci Černý kůň. Kromě kvartetu JU JU se o hudební program během pozdního večera v kavárně Kraft postarala také již zmiňovaná kapela Spinifex a kvartet renomovaného newyorského basisty Mikea Parkera.

Celková návštěvnost 24. ročníku činila přibližně 1800 návštěvníků a to jak z tuzemska, tak ze zahraničí. Na festivalu letos vystoupilo celkem 93 hudebníků. Jubilejní 25. ročník, který už nyní může slíbit mnohá překvapení, se uskuteční v termínu 8.–12. října 2019.

Tisková zpráva | Foto Lukáš Veselý/Jazz Goes to Town

Štítky jazz, festival, Hradec Králové, hudba, koncert, Jazz Goes to Town, divadlo, kavárna, Klicperovo divadlo, hudební festival, Česko, kino, Mike Parker

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hudební festival Jazz Goes to Town skončil, nabídl 15 koncertů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.