Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VEIN, Strom stínu, Spinifex Maximus a mnozí další už tento týden na festivalu Jazz Goes to Town

Švýcarské klavírní trio VEIN společně se skandinávským jazzovým bigbandem Norrbotten Big Band, pražská rocková skupina Strom stínu ve spojení se čtrnáctičlenným bigbandem Bucinatores Orchestra, mezinárodní kapela Spinifex Maximus nebo kvartet amerického trumpetisty Natea Wooleyho. Ti všichni a mnozí další vystoupí již tento týden na 24. ročníku mezinárodního festivalu Jazz jde městem / Jazz Goes to Town v Hradci Králové.

Úterní zahájení večerním koncertem ve Studiu Beseda

Festivalový program zahájí v úterý 9. října od 19.00 ve Studiu Beseda hradeckého Klicperova divadla Trio Jiřího Slavíka, Martina Nováka a Davida Dorůžky, první festivalový den uzavře sextet trumpetistky a skladatelky Štěpánky Balcarové a charismatické polské zpěvačky Małgorzaty Hutek s projektem zhudebněných básní Juliana Tuwima. Na festivalový program ještě před večerním koncertem posluchače navnadí také vystoupení šestičlenné skupiny z Litomyšle nazvané Lucky Joke od 18.00 v Restauraci Černý kůň.

Středa a čtvrtek ve znamení českých premiér

Ve středu 10. října a ve čtvrtek 11. října se program festivalu přesune do Studia Divadla DRAK. Oba dva večery začínají v 19.00 a slibují koncerty výjimečných zahraničních hostů. Ve středu Divadlo DRAK navštíví v české premiéře fenomenální litevský hráč na dechové nástroje Liudas Mockūnas a dánský perkusista Christian Windfeld, kteří ve společném hudebním dialogu prozkoumají hranice volné improvizace s přesahy do freejazzu, klasické hudby i folkloru. Později je na pódiu vystřídá maďarský kvartet Akosh S. (new) Unit maďarského saxofonisty a skladatele Ákoshe Szelevényie složený z těch nejzajímavějších mladých budapešťských hudebníků. O program pro ty, kteří ještě nebudou mít dost, se od 23.00 postará v kavárně Kraft český kvartet JU JU kombinující klasické živé nástroje s elektronickými zvuky sampleru.

Během čtvrtečního večera převezme od 19.00 Studio Divadla DRAK polský kvintet s názvem Weezdob Collective z Poznaně, který na festivalu vystoupí na základě spolupráce s festivalem Jazz nad Odrą, ze kterého si Weezdob Collective odvezli festivalovou cenu za svůj unikátní mix moderního jazzu s názvuky blues, klasické hudby i slovanského folkloru. Ve druhé polovině večera se o program postará česko-slovenské kvarteto Josef Kolo 7tet tvořené výraznými osobnostmi jazzové scény střední generace.

Pět koncertů během jediného víkendu a jedinečné uvedení velkých bigbandů v kině Bio Central

„Vrcholem letošního ročníku jsou dva víkendové koncerty velkých bigbandů v kině Bio Central. V pátek vystoupí pražská rocková skupina Strom stínu, která pro festival spojí síly se čtrnáctičlenným jazzovým bigbandem Bucinatores Orchestra složeným z těch nejkreativnějších českých hudebníků mladší a střední generace. Na tuto originální dvojici naváže jeden z nejlepších skandinávských jazzových bigbandů Norrbotten Big Band společně se švýcarským klavírním triem VEIN z Bazileje, které svou hudbu pro tento bigband v rámci unikátního projektu “Symphonic Bop” přepracovalo.” uvádí dramaturg festivalu Zdeněk Závodný.

V komorním prostředí kavárny Kraft obohatí další část pozdního večera jedna z tváří mezinárodního kvintetu s názvem Spinifex – ten se v předvečer svého vystoupení na velké scéně kina Bio Central představí jako Spinifex Soufifex – uskupení vycházející z orientální, především súfijské hudební tradice kombinované s kompozičními postupy jazzové avantgardy.

V sobotu se naopak Spinifex promění v jedenáctičlenný bigband Spinifex Maximus, který vznikl speciálně pro letošní ročník festivalu. Spinifex svůj originální hudební mix moderního jazzu, hudební avantgardy, trash metalu a HC pouze pro jeden večer spojí s dechovým sextetem složeným z nejinvenčnějších převážně českých jazzových hudebníků mladší a střední generace. Ještě předtím se však na stejném jevišti představí vůbec poprvé v České republice mezinárodní kvartet amerického trumpetisty Natea Wooleyho složený z umělců z Dánska, Německa a Slovinska. Nate Wooley je jednou z klíčových postav brooklynské jazzové a nezávislé hudební scény a bývá považován za jednoho z nejinspirativnějších trumpetistů současnosti. Ve své tvorbě kombinuje tradiční jazz, volnou improvizaci, klasickou hudbu, noise i novou hudbu. Jeho mezinárodní kvartet nesoucí obtížně vyslovitelný název Knknighgh novátorsky pracuje s freejazzovými idiomy a vytváří překvapivě invenční novou hudbu.

„Pro nedočkavé máme připraven i odpolední program. V 17 hodin zahraje na Riegrově náměstí před budovou hlavního nádraží jazzfunkový bigband KYX Orchestra kombinující jazz, rock, funk a filmovou hudbu. Noční vytrvalé posluchače naopak po večerním koncertě nabije energií svěží a nepředvídatelná hudba kvartetu Mike Parker’s Meta newyorského basisty Mikea Parkera doplněného mladými polskými jazzmany. A kdo stále nebude mít dost, může se zúčastnit závěrečného večírku v kavárně Kraft.” dodává Zdeněk Závodný.

„Cílem festivalu Jazz Goes to Town / Jazz jde Městem je nabídnout Hradečákům i návštěvníkům města pestrou hudební nabídku interpretů světového formátu. Na své si přijdou zapálení hudební nadšenci i každodenní posluchači, kteří rádi objevují novou hudbu. Vstupenky na festival jsou za zvýhodněnou cenu oproti prodeji na místě k dispozici v síti Ticketstream.” uzavírá ředitelka festivalu Barbora Hodonická.

Tisková zpráva | Foto Jazz Goes to Town

Štítky jazz, festival, Hradec Králové, hudba, Jazz Goes to Town, koncert, klasická hudba, kino, kavárna, Jiří Slavík, Martin Novák, David Dorůžka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VEIN, Strom stínu, Spinifex Maximus a mnozí další už tento týden na festivalu Jazz Goes to Town  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.