Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nová Paka vystavuje Suchardovo dílo, včetně odlitků apoštolů

Výstavu soch řezbáře, sochaře a loutkáře Vojtěcha Suchardy si od včerejška mohou prohlédnout návštěvníci Suchardova domu v Nové Pace na Jičínsku. Expozice, která připomíná letošní 50. výročí umělcova úmrtí, bude otevřená do 18. listopadu. Mezi nejzajímavější exponáty patří osm odlitků soch apoštolů z pražského staroměstského orloje, které Sucharda vytvořil, řekla ředitelka novopackého městského muzea Iveta Mečířová.

Na výstavě je k vidění kolem 30 soch, modelů a plastik. „Vystavujeme i ukázku užitných věcí, které Sucharda dělal. Jsou to dvě zrcadla s řezbami a dvě židle,“ řekla Mečířová. Exponáty na výstavu zapůjčili členové Suchardovy rodiny, Pražský hrad, Arcibiskupství pražské, Klášter kapucínů na Hradčanech či královéhradecké Muzeum východních Čech. „Těší nás, že si Nová Paka váží svých významných rodáků a rozhodla se dědečkovu výstavu uspořádat,“ řekla Suchardova vnučka akademická malířka a restaurátorka Radana Hamsíková.

Sucharda, který se v Nové Pace narodil v roce 1884, patří i mezi význačné tvůrce loutek. V roce 1920 založil pražské divadlo Říše loutek, do roku 1956 byl jeho principálem. „Při nynější výstavě jsme však Vojtěcha Suchardu chtěli představit jako sochaře,“ řekla Mečířová.

Pro Staroměstský orloj Sucharda po požáru radnice v květnu 1945 vytvořil nové sochy apoštolů. Navrhl také celkovou modernizaci výtvarného řešení orloje, kterou ale neprosadil. Na orloji chtěl vytvořit novou centrální skupinu, která by se ukazovala po skončení průvodu apoštolů v dalších okénkách nad jejich hlavami.

Sucharda také vyrobil výzdobu Svatovítského chrámu v Praze, pro který vytesal 250 hlavic pilířů, portál hlavní věže či chrliče. Spolupracoval také se svým bratrem Stanislavem Suchardou na Palackého pomníku v Praze či výzdobě Nové radnice. Zemřel v říjnu 1968 v Praze.

Autoři | Foto Autor: neznámý – Photograph comes from the family archive of Helena Hesselbarth, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15820103

Štítky Sucharda, apoštolové, dílo, kultura, Vojtěch Sucharda, Nová Paka, orloj, socha, výstava, okres Jičín, exponát, Praha, muzeum, Radana Hamsíková, Muzeum východních Čech, Stanislav Sucharda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová Paka vystavuje Suchardovo dílo, včetně odlitků apoštolů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.