Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Festival Jazz Goes to Town nabídne koncerty dvaceti umělců a uskupení z celého světa

V termínu od 9. do 13. října 2018 se v Hradci Králové uskuteční již 24. ročník mezinárodního hudebního festivalu Jazz jde městem / Jazz Goes to Town. Nabídne vystoupení více než dvaceti umělců a uskupení nejen z České republiky, ale i z celého světa v prostorách kina Bio Central, Studia Beseda, Studia Divadla DRAK, kavárny Kraft a dalších.

Letos budou hlavním tahákem festivalu bigbandy

24. ročník festivalu Jazz Goes to Town bude letos výjimečný především díky koncertům hned několika bigbandů. Prvním z nich je jeden z nejlepších skandinávských jazzových bigbandů Norrbotten Big Band. Se švýcarským klavírním triem VEIN z Bazileje se spojí v projektu nazvaném “Symphonic Bop”. Hudba VEIN stojí na křižovatce moderního jazzu, klasické hudby a prokomponovaných jazzových standardů. Mistrně rozkládá základní témata, abstrahuje je a rytmicky zcela odlišně je opět skládá dohromady. Na jedné straně se obrací k tradici, na straně druhé jazzové kořeny výrazně podkopává. Na festivalu Jazz Goes to Town bude možné slyšet hudbu VEIN přepracovanou právě pro šestnáctičlenný Norrboten Big Band, se kterým toto švýcarské trio vystoupí.

Mezi headlinery patří také pražská rocková skupina Strom stínu, která pro festival spojí síly se čtrnáctičlenným jazzovým bigbandem Bucinatores Orchestra. Písně alternativně rockového tria Strom stínu dostávají v nových aranžích zcela nový rozměr, energii a působivost. Bucinatores Orchestra, složený ze 14 nejkreativnějších českých hudebníků mladší a střední generace, obohatí aranže Stromu stínu neobvyklým obsazením bez harmonických nástrojů, které vytváří pozoruhodný zvuk s dominancí silné dechové sekce.

Zcela exkluzivně pro letošní ročník festivalu vznikl jedenáctičlenný bigband Spinifex Maximus. V Amsterdamu sídlící mezinárodní kapela Spinifex, produkující originální hudební mix moderního jazzu, hudební avantgardy, trash metalu a HC, se jen pro jeden večer spojí s dechovým sextetem složeným z nejinvenčnějších převážně českých jazzových hudebníků mladší a střední generace. Dechovou sekci povede saxofonista Michal Wroblewski a jejími členy jsou např. norský trumpetista Didrik Ingvaldsen, tubista Jiří Genrt nebo saxofonista Marcel Bárta.

Mezinárodní spolupráce a české premiéry

Kromě unikátního bigbandu Spinifex Maximus vznikl na základě spolupráce českých hudebníků se zahraničními také česko-polský sextet trumpetistky a skladatelky Štěpánky Balcarové a charismatické polské zpěvačky Małgorzaty Hutek. Na festivalu Jazz Goes to Town vystoupí s projektem zhudebněných básní jednoho z nejvýznamnějších moderních polských básníků 1. pol. 20. století Juliana Tuwima.

Vůbec poprvé Jazz Goes to Town přiveze do České republiky mezinárodní kvartet amerického trumpetisty Natea Wooleyho složený z umělců z Dánska, Německa a Slovinska. Nate Wooley se jazzu věnuje už od 13 let v rodném Oregonu, od roku 2001 působí v New Yorku, kde se postupně stal jednou z klíčových postav brooklynské jazzové a nezávislé hudební scény. Wooley je považován za jednoho z nejinspirativnějších trumpetistů současnosti. Ve své tvorbě kombinuje tradiční jazz, volnou improvizaci, klasickou hudbu, noise i novou hudbu. Jeho mezinárodní kvartet nesoucí obtížně vyslovitelný název Knknighgh novátorsky pracuje s freejazzovými idiomy a vytváří překvapivě invenční novou hudbu.

V další české premiéře odehraje na festivalu svůj koncert také maďarský kvartet Akosh S. (new) Unit. Jedná se o projekt saxofonisty a skladatele Ákoshe Szelevényie, významné osobnosti (nejen) maďarského progresivního jazzu. Ákosh S. pod tlakem totalitního režimu ve 20 letech emigroval do Francie, kde byl ovlivněn tamní jazzovou, experimentální i rockovou hudební scénou. Jeho Akosh S. (new) Unit, sestávající z nejzajímavějších mladých budapešťských hudebníků, kombinuje komponované hudební struktury s prvky freejazzu a maďarského folklóru s improvizací.

Neočekávatelné večerní improvizace

K vystoupení letošních interpretů festivalu Jazz Goes to Town neoddělitelně patři i částečná improvizace. Platí to i pro českou premiéru mezinárodní dvojice Liudas Mockūnas & Christian Winfeld. Návštěvníci festivalu se mohou těšit na vzrušující hudební dialog fenomenálního litevského hráče na dechové nástroje a dánského perkusisty zkoumající hranice volné improvizace s přesahy do freejazzu, klasické hudby i folklóru.

Svěží a nepředvídatelnou hudbu nabídne také kvartet Mike Parker’s Meta newyorského basisty Mikea Parkera, který působí v Evropě i na americkém kontinentu. Jeho kvartet doplněný mladými polskými jazzmany důmyslně a originálně propojuje jazz s funkem, klasiku s avantgardními výboji, drum´n´bass s jazzovou improvizací. Kompozice Parkerova kvartetu působí jakoby se v nich mísily vlivy Charlese Minguse s Radiohead, Maurice Ravela s Led Zeppelin nebo Johna Coltranea s Davidem Bowiem.

Ryze české Trio Jiřího Slavíka, Martina Nováka a Davida Dorůžky zčásti navazuje na předchozí autorskou tvorbu jedné z nejvýraznějších postav českého jazzu – kytaristy Davida Dorůžky. Výrazně se ale také opírá o kompozice a hudební koncepci kontrabasisty Jiřího Slavíka. Jde o svěží seskupení tří hudebníků s bohatými zkušenostmi a s neutuchajícím tvůrčím duchem, ve kterém ani oni sami nevědí, do jakých vod je příští koncert přinese.

Česko-slovenské kvarteto Josef Kolo 7tet je tvořené výraznými osobnostmi jazzové scény střední generace. Podobně jako u jednoho z headlinerů festivalu – Bucinatores Orchestra – i v tomto případě zcela chybí harmonické nástroje, což vytváří široké pole pro hudební komunikaci mezi muzikanty i pro dynamické změny nálad a atmosfér. Jejich hudba, která nepostrádá nadhled a žánrovou otevřenost, je z části komponovaná, ale velkou měrou také improvizovaná – což vytváří prostor pro to, aby se každý koncert stal neopakovatelným hudebním zážitkem.

Zvláštní hosté festivalu a netradiční koncerty

Zvláštními hosty letošního ročníku letos budou polští Weezdob Collective, jejichž koncert se na Jazz Goes to Town uskuteční díky spolupráci s festivalem Jazz nad Odrą. Tento mladý kvintet z Poznaně, fungující od roku 2014, jako vítěz festivalové soutěže vystoupí i na Jazz Goes to Town. Hudba tohoto kvintetu je svěžím mixem moderního jazzu s názvuky blues, klasické hudby i slovanského folklóru. Weezdob Collective získal již několik polských i zahraničních ocenění určených pro mladé jazzové kapely.

Jako každý rok se program dostane i na místa, kde byste koncert zrovna čekat nemuseli. Dvaadvacetihlavý jazzfunkový bigband KYX Orchestra kombinující jazz, rock, funk a filmovou hudbu zahraje na Riegrově náměstí před budovou hlavního nádraží. V komorním prostředí kavárny Kraft se představí druhá tvář kvintetu Spinifex, který se v Kraftu promění ve Spinifex Soufifex – uskupení vycházející z orientální, především súfijské hudební tradice kombinované s kompozičními postupy jazzové avantgardy. Kraft obsadí i kvartet JU JU kombinující klasické živé nástroje s elektronickými zvuky sampleru. V neposlední řadě program festivalu doplní i šestičlenná skupina z Litomyšle nazvaná Lucky Joke, věnující se stylově různorodé, vokálně-instrumentální hudbě.

Tisková zpráva | Foto Lukáš Veselý

Štítky hudba, jazz festival, Hradec Králové, Kontrapunkt, festival, koncert, jazz, Jazz Goes to Town, klasická hudba, Česko, projekt, Mike Parker, Nate Wooley, kavárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Jazz Goes to Town nabídne koncerty dvaceti umělců a uskupení z celého světa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.