Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hradeckou premiéru dokumentu King Skate uvede režisér Šimon Šafránek

Hradecké kino Bio Central čeká premiéra dokumentu režiséra a spisovatele Šimona Šafránka King Skate. Jedná se o snímek zabývající se československým skateboardingem. Součástí je i výstava o tomto sportu v Hradci Králové, která bude k dispozici až do 30. září.

„Hradecká premiéra bude nabitá známými jmény hradeckého skateboardingu – přijdou jezdci, kteří Hradec reprezentovali na mistrovstvích u nás i ve světě, včetně Josefa Štefky, který byl držitelem československého rekordu ve slalomu na prkně. Součástí premiéry bude výstava, kterou jsme připravili ve spolupráci s místními skateboardisty. A na skateboardové disciplíny v kině dohlédne správce skateparku a výborný jezdec Ondřej Bernkraut,“ zve na akci Ilona Machová z Centralu.

Film King Skate je sondou do subkultury, která u nás vznikala v 70. letech a proměňovala se stejně rychle, jako se měnily poměry v tehdejším Československu. Divákům představí kultovní postavy českého a světového skateboardingu v příbězích zlámaných kostí, nezlomných přátelství a divoké jízdy za svobodou uprostřed komunismu.

Film byl uveden na letošním festivalu v Karlových Varech a v předpremiéře ještě na pražské Štvanici, kde ho shlédlo více než tisícovka lidí. Nyní míří i do regionů.

„Pro to naše hradecké uvedení je naprosto zásadní výstava, kterou jsme pro páteční událost připravili. Díky podpoře místních skateboardistů se nám podařilo nashromáždit velké množství zajímavých materiálů – fotek, plakátů, diplomů, ale i skateboardů a oblečení. Ty jsme roztřídili a vytvořili poměrně rozsáhlou výstavu věnovanou Hradci a jeho roli ve skateboardovém světě. Nejstarší datované materiály máme asi z roku 1983. Výstava v kině potrvá do 30. září,“ dodává Machová

Program:

  • 18:30 – 20:30 jízda na skateboardu (slalom, skok do výšky a fun box) – dvorana a ulice
  • 20:30 premiéra filmu se Šimonem Šafránkem – velký sál
  • 21. – 30. září výstava o historii hradeckého skateboardingu – kavárna a dvorana (vždy v otevírací době kina)

Autoři | Foto biocentral.cz

Štítky kino, Biocentral, premiéra, Hradec Králové, výstava, Šimon Šafránek, režisér, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradeckou premiéru dokumentu King Skate uvede režisér Šimon Šafránek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.