Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Fasádu kina v Nové Pace vytvořil architekt Vávra v bruselském stylu

Kino v Nové Pace na Jičínsku má novou originální fasádu, kterou navrhl známý architekt David Vávra. Zvolený retro design odkazuje na úspěšný bruselský styl šedesátých let, kdy objekt kina vznikl, řekl majitel kina David Horáček. Novopacké kino funguje jako multifunkční kulturní zařízení, ve kterém se konají také koncerty, přednášky či výstavy.

„Grafika fasády byla inspirována světovou výstavou Expo 1958 a prvky designu Laterny Magiky. Jsem velmi rád, že je autorem právě architekt David Vávra, který se podílel na rekonstrukcích mnoha českých divadel,“ řekl Horáček.

Kino vzniklo v 60. letech přestavbou staršího objektu. Objekt je pět let v soukromém vlastnictví. Současný majitel se jej postupně snaží renovovat a zachovat původní ráz. „Sál je původní z přelomu 60. a 70. let s původními lustry a detaily, mnoho takových už v Čechách není. Od toho by se mělo všechno odvíjet. Původní ráz kina bychom chtěli zachovat,“ uvedl Horáček.

Do budoucna by v sousedství kina měl vzniknout objekt, který by podtrhl záměr grafického ztvárnění fasády spolu s odkazem na Laternu Magiku, první multimediální divadlo na světě. „Je to zatím v rovině úvah. Mělo by jít o objekt, který by vytvářel pohybující se stíny a světla,“ dodal Horáček.

Autoři | Foto Facebook Kino Nová Paka

Štítky kino, Nová Paka, fasáda, David Vávra, architekt, bruselský styl, Světová výstava, okres Jičín, koncert, výstava, přednáška, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fasádu kina v Nové Pace vytvořil architekt Vávra v bruselském stylu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.