Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Hradci vrcholí oslavy 60. výročí Divadla Drak

Oslavy 60. výročí hradeckého Divadla Drak dnes večer vyvrcholily jedním z komponovaných vzpomínkových večerů pod názvem Fenomén Drak. Spojen je i s předpremiérou dokumentu České televize nazvaného Drak, kterého netřeba se bát v režii Aleše Kisila. Podle mluvčí divadla Barbory Kalinové je večer věnován zejména pamětníkům, bývalým zaměstnancům divadla a divadelním kolegům.

„Popřát k jubileu Divadlu Drak přijedou také kolegové z Naivního divadla Liberec, Divadla Alfa, Divadla Minor, soubor Buchty a loutky, Divadlo Piki, Divadlo U Staré herečky, herec Karel Zima a další,“ řekla před zahájením večera Kalinová.

Divadlo Drak zahájilo oslavy 60. výročí svého založení 10. ledna uvedením úspěšného představení Poslední trik Georgese Méliése. Součástí projektu oslav divadla rozloženého do celého roku jsou koncerty i výstavy, které by měly dokreslit historii divadla a loutkářství. Oslavy doprovází logo Let’s 60!, které má představovat nejen hrdost na historii divadla, ale také myšlenku, že divadlo se nesmí zastavit a musí jít dál.

„V rámci oslav připravujeme ještě jednu akci, a to Drakovskou zabíjačku a tancovačku, která bude 7. prosince. Půjde už o takovou neformální akci, na které se chceme bavit a slavit. I tato akce bude samozřejmě pro veřejnost,“ řekla Kalinová.

Scéna vznikla v Hradci Králové v roce 1958 jako Východočeské loutkové divadlo. Drak se v názvu divadla, které na sebe začalo výrazně upozorňovat od konce 60. let, objevil v roce 1968. Divadlo vychází z tuzemské loutkářské tradice a je jednou z nejvýznamnějších českých loutkových scén. Své postavení Drak podtrhl od roku 1992 také provozováním Mezinárodního institutu figurálního divadla, místa konfrontace domácích a zahraničních tvůrců loutkového divadla. Od roku 2010 nabízí v Labyrintu Divadla Drak zájemcům možnost vyzkoušet si, jak vzniká divadelní inscenace.

Autoři | Foto Lukáš Hlaváček – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2014831

Štítky Divadlo Drak, slavnost, oslavy, výročí, divadlo, Hradec Králové, Česká televize, Karel Zima, Divadlo Minor, Divadlo Alfa, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci vrcholí oslavy 60. výročí Divadla Drak  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.