Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hudební skladatel Luboš Sluka oslaví devadesátiny

Hudební skladatel Luboš Sluka, který se narodil 13. září 1928 v Opočně, napsal během svého života na tři stovky drobnějších i rozsáhlejších skladeb. Umělec, který navazuje na klasiky 20. století, se věnoval zejména komornímu žánru, mezi jeho opusy ale nechybějí ani mše, často se hrají Slukovy písňové cykly. Za své skladby dostal řadu ocenění, mimo jiné je čestným občanem rodného města, kde je také expozice věnovaná jeho dílu a životu.

K hudbě přivedli Sluku rodiče, kteří vlastnili na opočenském náměstí knihkupectví, papírnictví a tiskárnu. Začínal hrou na klavír a během studií na gymnáziu v nedalekém Rychnově nad Kněžnou zkoušel aranžovat a a později skládat. Po únoru 1948 a znárodnění firmy odešel Luboš Sluka na pražskou konzervatoř, na níž studoval dirigování, bicí nástroje a skladbu. Pak pokračoval na Akademii múzických umění, na které v roce 1959 absolvoval skladbu a filmovou a scénickou hudbu.

Poprvé na sebe Sluka jako skladatel výrazněji upozornil v osmadvaceti letech Sonátou pro čelo, která se dostala do celého světa a stala se jednou ze skladeb hraných na hudebních soutěžích. Vedle vlastní tvorby pracoval například jako hudební dramaturg v Československé televizi nebo šéfredaktor hudebního nakladatelství Panton, byl také předsedou Asociace hudebních umělců a vědců. Podílel se i na ozvučování animovaných filmů Jiřího Trnky ve studiu Bratři v triku.

Autoři | Foto repro youtube.com

Štítky hudba, skladatel, jubileum, Luboš Sluka, hudební skladatel, Opočno, Únor 1948, Akademie múzických umění v Praze, Jiří Trnka, Rychnov nad Kněžnou, Československá televize, Panton

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hudební skladatel Luboš Sluka oslaví devadesátiny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.