Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Muž podváděl při žádání o dotaci. Přišel si na více než milion korun

Hradečtí kriminalisté ukončili vyšetřování případu, jehož hlavním aktérem je devětapadesátiletý muž z Hradce Králové. Ten je viněn ze spáchání dotačního podvodu a přečinu neodvedení daně, pojistného na sociální zabezpečení a podobné povinné platby. V nejbližších dnech by měl být státnímu zástupci doručen návrh na podání obžaloby.

Starší muž měl jako osoba odpovědná za činnost jednoho hradeckého spolku podat na Krajský úřad Královéhradeckého kraje v roce 2015 tři žádosti o poskytnutí dotace v oblasti sociálních služeb v celkové částce přes 1,2 milionu korun.

„Podmínkou žádosti bylo, že žadatel nemá závazky ke státním institucím a že nemá v Rejstříku trestů ČR záznam o pravomocném odsouzení. Což nebyla pravda, protože v tu dobu měl spolek závazky po lhůtě splatnosti ve výši 520 tisíc korun za pojistné na sociální zabezpečení, zdravotní pojištění, daň a příspěvek na státní politiku,“ upřesnila policejní mluvčí Iva Kormošová.

Peníze jako povinnou srážku během dvou let zaměstnancům z hrubé mzdy strhával, ale neodvedl je. Navíc měl i jeden záznam v rejstříku trestů. Neodvedené povinné platby i peníze získané z dotací prý muž používal na chod firmy, avšak ne dle podmínek schválených dotací. V současné chvíli je spolek v insolvenci.

„V dané věci jsme začali konat na základě trestního oznámení krajského úřadu, který sám vlastním šetřením zjistil nesrovnalosti,“ dodala mluvčí.

Obviněnému z dotačního podvodu a neodvedení daně, pojistného na sociální zabezpečení a podobné povinné platby hrozí až osm let vězení.

Autoři | Foto Česká národní banka | Zdroj Policie ČR

Štítky Policie ČR, podvod, finance, dotace, daň, platba, Hradec Králové, Česko, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž podváděl při žádání o dotaci. Přišel si na více než milion korun  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.