Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Chtěli si koupit nové auto, zaplatili a neviděli ani vůz ani peníze. Naletěli internetovým podvodníkům

Rychnovští kriminalisté, zabývající se internetovými podvody, v současnosti vyšetřují několik případů, kdy si někdo chtěl koupit motorové vozidlo, poškození ale nakonec zůstali bez peněz i bez auta. Způsobené škody šplhají do stovek tisíc korun.

„Podvodné jednání prodávajících je obdobné, poměrně časté, na internetu probíhající už několik let a  v rámci celé Policie ČR evidované ve stovkách případů. Podvodníci nabízejí k prodeji motorová vozidla na českých nebo německých inzertních portálech, a to vždy pod smyšlenou legendou,“ sdělila policejní mluvčí Alena Kacálková.

Podvodníkům naletěli např. i manželé z Týnišťska. „Na internetových stránkách se prostřednictvím e-mailové korespondence domluvili a poté na zahraniční účet poslali 3 700 euro. Auto měla dopravit do České republiky spediční firma. Zasláním peněz komunikace s prodávajícím skončila. Škoda tohoto případu se vyšplhala téměř na 100 tisíc korun,“ popsala podvod Kacálková.

Na podvodný inzerát ze srpna loňského roku zareagoval i třiašedesátiletý muž z Kostelecka. „Poškozený muž se nakonec s inzerentem dohodl na částce 4 000 euro a peníze přeposlal předem na uvedený účet do Chorvatska. Po odeslání této platby jej přepravní společnost vyzvala k poplatku za přepravu vozidla ve výši 1313 euro, kterou obratem rovněž uhradil. A pak už následoval stejný scénář. „Prodávající“ přestal komunikovat a nereagoval ani na telefonáty, ani na e-maily,“ řekla mluvčí.

Legendy, které podvodníci používají

  • "Jsem v Německu, ale auto, které prodávám, je v Holandsku, zajistím dobře a levně spediční firmu, tak daleko si přece pro auto nepojede…"
  • "Vracím se do Anglie, kde je volant na druhé straně, doporučili mi auto prodat zde v Německu, posílám kopii technického průkazu a svého pasu…"
  • "Jsem architekt, který se vrací do Finska a potřebuje v Německu vrátit auto.  Posílám fotografii  tachometru, pro jazykovou barieru bude lepší komunikace přes e-mail, než bych posílal číslo telefonu…."
  • "Zajistím a zaplatím převoz osobního auta a po jeho doručení budete mít pět dní na vyzkoušení vozidla a kdyby se vám vozidlo nezamlouvalo,  můžete ho vrátit..."

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky podvod, auta, Policie ČR, vyšetřování, peníze, Německo, Policie České republiky, Česko, Finsko, Nizozemsko, Chorvatsko, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chtěli si koupit nové auto, zaplatili a neviděli ani vůz ani peníze. Naletěli internetovým podvodníkům  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.