Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

ZPÁTKY V ČASE: Jeden z nejbrutálnějších vrahů v dějinách pocházel z Hradecka. Sekyrou zabil celou rodinu

Případ, ze kterého do teď mrazí. Psal se 19. květen 1993 a do té doby zcela běžný a obyčejný den. To, co se ale stalo v ten den v Plotištích nad Labem, zůstává rozum stát. Pavel Peca zde sekerou usmrtil svojí exmanželku a i dvě dcery ve věku 19 a 14 let. Velmi brutální čin patří mezi ty nejhorší vraždy v novodobých dějinách.

Peca v ten den popíjel pivo v nedaleké hospodě. Posilnil se i tvrdším alkoholem. Po návratu domů se pohádal se svou bývalou ženou, se kterou byl už pět let rozvedený, ale i tak žili společně ve stejném domě. V jednu chvíli si došel pro sekeru a devíti ranami usmrtil svou starší dceru a následně svou exmanželku, ani jedna z nich neměla šanci přežít. 

Následně si sedl ke stolu a vyčkával na nejmladší 14letou dceru, až přijde domů. I tu následně zabil, ačkoliv prosila o život. Po trojnásobné vraždě napsal dopis na rozloučenou a pokoušel se o sebevraždu. Ani jednou ale nesebral odvahu, a tak se vrátil do hospody, kde opět popíjel, jakoby se nic nestalo.

Se sekerkou v ruce jsem vlítnul do obýváku. Hnal jsem se jako proti nějakému zlu, kdo mi přišel do rány, ten to musel odnést. Tím vysvětluji, že po hádce s manželkou jsem jako první napadl dceru Petru. Nepamatuji si, kolikrát jsem ji uhodil.“ řekl při následném vyšetřování Peca policii.

Zabil tři lidi a pak se vydal na pivo

Těla objevili ještě ten den a vzhledem k tomu, že Peca nechal dopis na rozloučenou, kde se ke všemu přiznal, brzo ho dopadli. Popsal celkem 16 stran, kde vysvětlil co udělal, a proč to udělal. Slova lítosti byste ale v dopise hledali jen těžko. Jediného, čeho Pecal litoval, byl pouze on sám. Následně po něm bylo vyhlášeno pátrání a již po dvou hodinách ho policie zatkla nedaleko místa vraždy pod stromem.

Proces se konal o necelý rok později a Peca obdržel nejprve 25 let vězení. Nicméně státní zástupce se odvolal a trojnásobný vrah nakonec dostal doživotí. Nakonec si ho spravedlnost našla, když v roce 2012 zemřel ve vazbě na rakovinu. V novodobé historii je Peca považován za jednoho z nejbrutállnějších vrahů na našem území.

Spravedlnost ho dostihla

„V životě jsem neviděl takovou situaci na místě činu. Všude spousta krve. Nejhorší byly rozsekané oběti a z toho dvě děti,“ bude vzpomínal při procesu někdejší státní zástupce Miroslav Antl.

Obyvatelům z Plotišt nad Labem se velmi ulevilo, jelikož stačil pouze rok a Peca mohl zažádat o předčasné propuštění z vězení. Podle všeho by jej ale soud na svobodu nepustil. Svých činů nelitoval, ve vězení se choval, jak kdyby jeho svědomí nic netížilo a často se smál.

Jeho osud byl ale nakonec 24. května 2012 zpečetěn. Zemřel na onkologické onemocnění ve vězení na pražském Pankráci v nedožitých 62 letech. 

Autoři

Štítky vrah, Pavel Peca, Plotiště nad Labem, vražda, Královéhradecký kraj, věznice, Miroslav Antl, Labe

ZPÁTKY V ČASE: Jeden z nejbrutálnějších vrahů v dějinách pocházel z Hradecka. Sekyrou zabil celou rodinu  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.