Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Spadla klec! Policie obvinila podvodníka, který úřadoval i na východě Čech

Více jak čtvrt roku procházely podvody čtyřiadvacetiletému muži, který několikrát zneužil důvěryhodnosti lidí. Skrze internetové servery si vyhlédl věci na bazaru, pro které si pak dojel a s legendou toho, že nemá dostatečný limit na vybrání peněz, poté před prodávajícími udělal fiktivní převod peněz, který nemohl být nikdy uskutečněn. Muž tak způsobil celkovou škodu přes třičtvrtě milionu korun.

"V tomto týdnu vyšetřovatel z oddělení obecné kriminality obvinil 24letého muže z Hradce Králové z trestného činu podvod, za což mu hrozí až 8 let vězení. Muž stejným trikem podvedl za necelé 4 měsíce celkem 16 lidí z Prahy, Pardubického a Královéhradeckého kraje. Na internetových stránkách si vyhlédl inzerát na prodej nejčastěji telefonu nebo auta. S prodejci se domluvil na osobní schůzce, kde si věc prohlédl, vyzkoušel, s vozidly provedl zkušební jízdu a s prodávajícím se dohodl na koupi věci. Následně, pod různými legendami, zejména nedostatečného limitu pro použití karty v bankomatu, nebo překročení denního limitu na výběr z bankomatu, poškozené přesvědčil, že jim peníze uhradí převodem z účtu," popisuje případ policejní mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.

Háček byl však vždy v tom, že pachatel už dopředu věděl, že převod peněz nemůže být nikdy uskutečněn. "Prostřednictvím mobilní aplikace internetového bankovnictví zadal platební příkaz k převodu peněz. Tuto transakci poškozeným ukázal. K převodu peněz však nedošlo, protože na účtu neměl dostatečný disponibilní zůstatek, čímž byla platba bankou zamítnuta. Po takto provedených fiktivních platbách si věci převzal a odvezl. Celkově jim způsobil škodu za více jak 800 tisíc korun," upřesňuje mluvčí.

Obviněný se dopouštěl podvodů i přesto, že byl na konci října loňského roku odsouzen za jiné podvody k trestu obecně prospěšných prací a letos na jaře k 9 měsícům podmíněně za zpronevěru. Navíc ještě na konci srpna byla na něho podána obžaloba pro spáchání zločinu úvěrového podvodu. Bylo zjištěno, že proti muži je vedeno 10 exekučních a civilních řízení pro částku dosahující téměř 300 tisíc korun a od různých společností má pohledávky za více jak 600 tisíc korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky podvod, internetové podvody, vězení, obvinění, peníze, Česko, Praha, Hradec Králové, Pardubický kraj, Královéhradecký kraj

Spadla klec! Policie obvinila podvodníka, který úřadoval i na východě Čech  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.