Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Policie řeší další případ dotace pro Agrofert

Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové i hradecká policie se údajně zabývají dalším případem podezřelé dotace pro firmu z holdingu Agrofert ze svěřenského fondu českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Uvedl to dnes server Neovlivní.cz. Jedná se o pardubickou chemičku Synthesia

Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Barbora Hanousek Eckhardová sdělila, že MPSV jako poskytovatel dotace na firmu podalo trestní oznámení. Zástupci policie a státního zastupitelství nepotvrdili, zda se případem zabývají. Podle serveru to vyplývá z informací z justice.

"Trestní oznámení na společnost Synthesia bylo ze strany MPSV, jakožto poskytovatele dotace, podáno v souvislosti s realizací projektu z důvodu pochybnosti, zda byly splněny podmínky pro udělení dotace, neboť se v žádosti o finanční podporu objevily nejasnosti, které zatím nebyly relevantně vysvětleny," sdělila mluvčí ministerstva.

Trestní oznámení přišlo v červnu

Informace o případu dnes podle Neovlivní.cz zazněla i na jednání senátní komise pro objasnění možného střetu zájmů Babiše. Předseda komise Zdeněk Nytra v souvislosti s vyžádáním dokumentů k nespecifikovaným projektům od ministerstev uvedl, že komise obdržela zatím jeden projekt. "U toho jsme se překvapivě dozvěděli, že tam bylo podáno trestní oznámení a že byl předčasně ukončen,"řekl novinářům.

Podle Neovlivní.cz informaci komisi písemně poskytla náměstkyně MPSV pro evropské fondy Martina Štěpánková. Trestní oznámení podle ní bylo na chemičku podáno letos v červnu pro podezření ze spáchání dotačního podvodu.

Server iROZHLAS.cz dnes uvedl, že důvodem podání oznámení jsou "nepravdivé nebo zkreslené údaje" v žádosti o dotaci ve výši téměř dvou milionů korun, kterou MPSV přikleplo firmě před třemi roky. Na případ podle Neovlivní.cz upozornila v jednom ze svých auditů Evropská komise. Projekt byl nakonec kvůli podezřením zastaven a firma dotaci nečerpala.

Podobnosti s Čapím hnízdem

"Do této chvíle nemám informace, že bychom se tímto případem zabývali," řekla dnes odpoledne mluvčí krajské policie Ivana Ježková. Podobně na přímý dotaz ČTK odpověděl také Pavel Hochmann z Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové.

Okolnosti, kvůli kterým bylo podáno oznámení na firmu Synthesia, jsou podle médií podobné jako v kauze farmy Čapí hnízdo, v níž byl pro podezření z dotačního podvodu stíhán premiér Babiš. Synthesia jako velký podnik by neměla na dotaci nárok. Angažováním malého zámečnictví se její šance zvýšily, a firma dotaci díky tomu získala.

Poté, co na případ upozornila Evropská komise, bylo proplacení dotace zastaveno a padlo trestní oznámení. V kauze Čapí hnízdo pražské městské státní zastupitelství v polovině září stíhání Babiše i dalších obviněných zastavilo. Rozhodnutí je pravomocné. Usnesení ještě může zrušit nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Autoři | Foto Foto Facebook.com/AndrejBabis

Štítky ČR, EU, kriminalita, Babiš, Synthesia, Královéhradecký, 4.VERZE, dotace, policie, Agrofert, Andrej Babiš, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, trestní oznámení, Hradec Králové, ANO 2011, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie řeší další případ dotace pro Agrofert  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.