Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradecký soud otevře kauzu dotačních podvodů. Ty přesahují 10 milionů

Krajský soud v Hradci Králové by měl 23. září začít projednávat případ dotačních podvodů. Škoda podle obžaloby přesahuje deset milionů korun. Poškozeným je Královéhradecký kraj, přes který dotace šly.

Obžalovaných fyzických a právnických osob je 27, čtyři obžaloba označila za hlavní pachatele. Těm hrozí od pěti do deseti let vězení, ostatním až osm let. Případ míří také do prostředí Horské služby ČR, nikdo z této organizace ale nepaří mezi hlavní obžalované. "Obžalovaných fyzických osob je 18 a právnických devět. Budou se zodpovídat z dotačního podvodu nebo z poškozování zájmů Evropské unie," řekl mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek.

Obžalovaní podle spisu nedodrželi dotační podmínky a vykazovali fiktivní kurzy, například v gastronomii, v péči o seniory nebo při školení záchranářů. Údajné podvody spadají do období let 2012 až 2015.

Obviněných bylo původně o dva více, ti ale zemřeli, proto bylo jejich trestní stíhání zastaveno. Jednoho z nich, podnikatele, který byl v minulosti již za zpronevěru odsouzen, policie označila za hlavního strůjce podvodů. Figuruje ve všech sedmi žalovaných skutcích. Čelil podezření, že hrál roli zprostředkovatele a administrátora dotací a že přes nastrčené lidi vylákal z krajského úřadu dotace na školení různých organizací.

Podle obžaloby se kurzy vůbec neuskutečnily, případně v rozporu s dotačními podmínkami. Policie již dříve uvedla, že obžalovaní, kteří měli zájem o dotace na vzdělávací činnost, to dělali s dobrým úmyslem a uvěřili slibům a pověsti zemřelého podnikatele, která jej provázela.

Peníze šly z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost dílem ze zdrojů Evropského sociálního fondu a dílem ze státního rozpočtu ČR.

Z obžaloby vyplývá, že celková škoda je 10,6 milionu korun, přičemž České republice zastoupené Královéhradeckým krajem vznikla škoda 1,6 milionu korun a Evropskému sociálnímu fondu v tomto případu také zastoupeném hradeckým krajem více než devět milionu korun. Podle spisu další jednání obžalovaných směřovalo ke škodě ve výši 2,5 milionu korun.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, EU, soud, kriminalita, dotace, Královéhradecký, podvod, Královéhradecký kraj, Krajský soud v Hradci Králové, Evropská unie, Horská služba České republiky, Jan Kulhánek, Česko, Evropský sociální fond

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký soud otevře kauzu dotačních podvodů. Ty přesahují 10 milionů  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.