Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dotační podvod ohledně lanovky na Sněžku má pokračování

Kriminalisté rozšířili trestní stíhání pěti z devíti lidí obviněných v takzvané krkonošské kauze - obvinění z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU a dalších činů. Jde o rekonstrukci a provoz lanové dráhy na Sněžku.

Dnes to sdělila mluvčí krajské policie Ivana Ježková. Dva lidi obvinili ze zneužití pravomoci úřední osoby, a to částečně dokonaného a částečně ukončeného ve stadiu pokusu, a tři ze stejných trestných činů a navíc z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Hrozí jim až 12 let vězení.

"Všem je kladeno za vinu, že v rámci rekonstrukce a zajištění provozu Lanové dráhy Pec pod Sněžkou nezajistili žádný smluvní vztah, který by upravoval podmínky pronájmu dotčených pozemků, na kterých byla lanová dráha rekonstruována. Tyto pozemky jsou ve vlastnictví České republiky a právo s nimi hospodařit má výlučně Správa Krkonošského národního parku (KRNAP)," uvedla mluvčí.

Podle policie vznikla škoda přes 9,6 milionů korun při předpokládané třicetileté životnosti rekonstruované Lanové dráhy Sněžka. "Z této částky měla vzniknout od uvedení do provozu do zahájení trestního stíhání škoda dokonaná, a to ve výši 1,6 milionů korun," uvedla Ježková.

Škoda dosahuje téměř 10 milionů 

Práce na nové kabinové lanovce, která nahradila dřívější zařízení z roku 1949 s otevřenými dvousedačkami, začaly oficiálně v září 2011, fakticky se ale rozběhly až na jaře 2012. Turisty svezl první úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu v prosinci 2013, druhý úsek na Sněžku začal fungovat pro veřejnost v únoru 2014.

Investorem lanovky za více než 300 milionů korun bylo město Pec pod Sněžkou, většina nákladů šla z fondů EU. Stavební firma BAK Trutnov a lanovkářská firma Leitner měly novou lanovku podle smlouvy postavit do konce března 2014. Stavbu ale stihly téměř o čtyři měsíce dříve.

Stavbaři vybudovali na původních půdorysech novou vrcholovou stanici a přestupní stanici na Růžové hoře. Nová spodní nástupní stanice vznikla blíž k centru Pece a čtyřmístné gondoly lanovky nově překonávají řeku Úpu.

Policie v lednu obvinila devět lidí a jednu právnickou osobu ze zvlášť závažných zločinů dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU, přečinu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Někteří obvinění jsou stíháni rovněž kvůli zneužití pravomoci úřední osoby. Šest z nich zastává nebo zastávalo funkce na radnici v Peci pod Sněžkou a ve Správě Krkonošského národního parku.

Obžalovaným hrozí až 12letý trest

Mezi obviněnými je podle dosavadních informací starosta Pece Alan Tomášek (SNK Sněžka) či bývalý ředitel KRNAP Jan Hřebačka. Policie ale dosud nepotvrdila ani jména obviněných, ani o jaké projekty šlo, kromě dnes zmíněné opravy a provozu lanovky.

Obviněným hrozí tresty od tří do 12 let vězení a od pěti do deseti let. K dotazu ČTK, kolik ohrožuje přísnější dvanáctiletá trestní sazba, mluvčí Ivana Ježková s ohledem na vyšetřování nespecifikovala. Počet obviněných se od ledna nezměnil, nikdo není ve vazbě.

Na rozsáhlém případu pracuje speciální tým kriminalistů z odboru hospodářské kriminality hradecké krajské policie, který vyslýchá svědky, poškozené i obviněné. Vyšetřovací spis má okolo 12.000 listů a tento počet není zdaleka konečný.

Pec pod Sněžkou prochází velkou proměnou

Kriminalisté zajistili "obrovské množství" počítačových dat, které prověřuje znalec z oboru kybernetiky. Další znalecké posudky jsou ze stavebnictví a architektury. Policie uvedla, že po zveřejnění případu se policistům ozvali další možní poškození.

Trestná činnost se vztahuje k městu Pec pod Sněžkou a území svěřeného do péče Správy KRNAP. Kriminalisté koncem října zajistili na několika místech na Trutnovsku, včetně Pece, materiály při domovních prohlídkách a při prohlídkách nebytových prostor u fyzických osob i veřejné správy.

V posledních letech se horské středisko Pec pod Sněžkou výrazně mění, hodně se staví. Případ by se měla týkat i loni dokončené Herní krajiny Pecka za 45 milionů korun na Portáškách nad městskou částí Velká Úpa, ale to policie nepotvrdila.

 

Autoři | Foto giant-mountains.info

Štítky ČR, EU, kriminalita, správa, Krkonoše, 2.VERZE, lanová dráha, Sněžka, podvod, Pec pod Sněžkou, policie, Evropská unie, Správa Krkonošského národního parku, Krkonošský národní park, Česko, Lanová dráha Sněžka, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dotační podvod ohledně lanovky na Sněžku má pokračování  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.