Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

FOTO: Smrt čtyř lidí v Černožicích nezavinila závada na signalizaci

Světelná a zvuková signalizace na železničním přejezdu v Černožicích na Královéhradecku v době tragické nehody v červenci fungovala a nemohla být příčinou dopravní nehody. Při střetu vlaku s osobním autem zahynuli čtyři lidé. Dnes s odvoláním na závěry vyšetřování Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) řekla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková. Už v den neštěstí Drážní inspekce uvedla, že podle předběžného zjištění výstražná světla na přejezdu v době nehody byla funkční.

Podle policie tak vyšetřování tragické nehody spěje ke konci. „V závěrech šetření (SŽDC) se jednoznačně konstatuje, že k dopravní nehodě došlo v okamžiku, kdy byla na železničním přejezdu dávána výstraha dvěma červenými, střídavě přerušovanými světly signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení a zvonkem zabezpečovacího zařízení," uvedla Ježková.

Kontrolou a přezkoušením přejezdového zabezpečovacího zařízení bezprostředně po nehodě bylo podle ní také zjištěno, že v době srážky bylo zařízení plně funkční. „Nemohlo být příčinou dopravní nehody,“ dodala.

Pracuje se na zvýšení bezpečnosti

Přejezd měl v době nehody pouze světelné a zvukové výstražné zabezpečovací zařízení. V současnosti se pracuje na zvýšení bezpečnosti. Osazení přejezdů závorami je součástí přestavby železniční stanice v nedaleké Jaroměři za více než 900 milionů korun, zahájené loni v únoru.

Tragická nehoda se stala v neděli 14. července na přejezdu v černožické Hradecké ulici. Spěšný vlak, který jel z Trutnova na Hradec Králové, se tam střetl s osobním autem, zemřeli dva dospělí a dvě děti. Před srážkou jel vlak vysokou rychlostí a po nárazu před sebou auto tlačil přibližně 300 metrů. Nikomu z osmi desítek cestujících ve vlaku se nic nestalo.

Autoři | Foto KŘP Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, nehoda, železnice, úmrtí, Černožice, Správa železniční dopravní cesty, havárie, dopravní nehoda, Drážní inspekce, zabezpečovací zařízení, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Smrt čtyř lidí v Černožicích nezavinila závada na signalizaci  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.