Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Muž zkolaboval sto metrů od vrcholu Sněžky, na místo musel vrtulník

Pro staršího muže, který se v sobotu vydal na nejvyšší bod České republiky, byl výstup po Jubilejní cestě zřejmě příliš vyčerpávající. Před půl třetí odpoledne totiž pod vrcholem zkolaboval.

Na místo byla přivolána Horská služba, která musela okamžitě rozhodnout, jak zareaguje, tou dobou totiž vyjížděla k jinému případu. „Právě jsme mířili k pádu cyklisty s odřeninami. Po domluvě s dispečinkem linky 155 jsme upřednostnili resuscitaci muže, který byl ohrožen na živote,“ uvedl za Horskou službu Jakub Novák.

Ještě před dojezdem záchranářů na místo se už obsluha lanovky snažila o resuscitaci za pomoci automatizovaného laického defibrilátoru. „Jakmile jsme dorazili, pacienta jsme převzali a v resuscitaci pokračovali,“ komentoval Novák. Na místo dorazili i polští kolegové z GOPR, kteří také pomáhali s oživením muže.

Nakonec se záchranářům podařilo srdeční činnost muže obnovit. Tou dobou nedaleko místa zásahu přistával vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce Králové. „Lékař podal pacientovi léky a provedl zajištění dýchacích cest. Vrtulník muže z místa transportoval do nemocnice v Trutnově,“ doplnil horský záchranář. K záchraně muže jistě přispěl i defibrilátor, který se nachází na vybraných místech po celých Krkonoších. Třeba jako právě na Sněžce.

Autoři | Foto horskasluzba.cz

Štítky horská služba, resuscitace, Sněžka, Krkonoše, Česko, Jakub Novák, Hradec Králové

FOTO: Muž zkolaboval sto metrů od vrcholu Sněžky, na místo musel vrtulník  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.