Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Střelec z Nemyčevsi strávil deset let ve vězení za pokus o vraždu. Propuštěn byl teprve loni

Policie zveřejnila další informace k případu pondělní střelby v Nemyčevsi na Jičínsku. Podle ní střílel čtyřiatřicetiletý muž, který byl v roce 2008 odsouzen na deset let za pokus o vraždu. Z vězení tak vyšel teprve loni. Při zásahu policie byl těžce zraněn.

Zásahová jednotka byla nakonec nucena použít proti muži střelné zbraně. „S ohledem na skutečnost, že incident se odehrával v obydlené zóně mezi ostatními rodinnými domy a zejména vzhledem k informacím o mužově trestní minulosti násilného charakteru, museli policisté postupovat s největší opatrností, aby ochránili životy a zdraví okolních občanů,” uvedla mluvčí policie Iva Kormošová.

Seděl za pokus o vraždu 

Útočník se totiž již v minulosti dopustil závažné násilné trestné činnosti. V roce 2008 byl krajským soudem v Hradci Králové odsouzen za zločin pokusu vraždy k 10 letům odnětí svobody, tento trest vykonal.

Muž střílel z krátké zbraně, jeden ze svědků slyšel zhruba pět výstřelů. „Na místě byla zásahová jednotka, měl pistoli, byla tam přestřelka. Asi byl nalitý nebo zfetovaný, jinak si to vysvětlit neumím. Když jezdil na kole do práce, byl normální člověk. Žil sám, občas za ním přijeli kamarádi. Vím, že v minulosti byl zavřený ve Valdicích," řekl Jaromír Suchánek. Podle něj poté, co utichla střelba, přiletěl vrtulník záchranářů.

ČTĚTE TAKÉ: Muž střílel a ohrožoval i policisty. Zásahová jednotka ho těžce zranila

Ten zasahoval u těžce zraněného střelce. „Krátká střelná zbraň, kterou měl muž u sebe, byla odeslána na odbornou expertizu k dalšímu zkoumání. V současné době probíhají další úkony trestního řízení,” dodala mluvčí.

Vrtulník střelce transportoval do hradecké nemocnice. „Muž byl ve Fakultní nemocnici Hradec Králové hospitalizován ve vážném stavu a zůstává napojen na plicní ventilaci. Další informace nebudeme sdělovat," řekl mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Prvotní informace byla, že střelba se ozývá z lesa. Na místo okamžitě vyrazila policejní hlídka, která zjistila, že se střílí přímo v obci na dvoře jednoho z rodinných domů. Místo zajistila a monitorovala až do příjezdu zásahové jednotky. Střílející muž na výzvy policistů nereagoval, stále střílel, a když namířil na policisty, ti okamžitě použili služební zbraň a muže zasáhli.

Autoři | Foto Jan Luxík | Zdroj ČTK

Štítky policie, střelba, nemyčeves, pokus o vraždu, okres Jičín, Krajský soud v Hradci Králové, Jakub Sochor, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Střelec z Nemyčevsi strávil deset let ve vězení za pokus o vraždu. Propuštěn byl teprve loni  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.