Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hasiči kontrolovali únikové hry. Osm z deseti má problém

Hasiči v Královéhradeckém kraji letos zkontrolovali deset míst, kde se hrají únikové hry. Pouze na dvou místech nezjistili žádné nedostatky, při osmi kontrolách zjistili 32 prohřešků, z nichž ale žádný nepředstavoval pro hráče přímé ohrožení. Na kontrolu objektů, kde se únikové hry hrají, se hasiči v celé zemi zaměřili poté, co na začátku ledna zemřelo pět dětí při únikové hře v Polsku. Nemohly utéct před požárem, který v místnost vypukl.

Hasiči provedli šest kontrol v Hradci Králové, dvě na Trutnovsku a po jedné na Náchodsku a Rychnovsku. Nejčastějším prohřeškem bylo, že hry byly v prostorách, které nebyly k danému účelu zkolaudovány. Únikové hry se často provozovaly v objektech, které neprošly nutnou změnou užívání stavby, nebo při kontrole nebyly předloženy potřebné doklady.

„Ve čtyřech případech nebyly označené nouzové úniky a směry úniku, ve dvou nebyly trvale zajištěny volné komunikační prostory únikových cest a ve třech chybělo nouzové osvětlení. To byly nejzávažnější nedostatky," řekl  mluvčí krajských hasičů Ondřej Sezima.

Neznámý a neosvětlený prostor

Pro účastníky her v případě požáru představuje největší problém neznámý a mnohdy neosvětlený prostor, kde mohou ztratit orientaci a zůstat tak v objektu uvězněny. „Proto také klademe velký důraz na volné únikové cesty, jejich značení a zajištění nouzového osvětlení," sdělil náměstek Úseku prevence a civilní nouzové připravenosti HZS Královéhradeckého kraje Pavel Nejtek.

„Únikové hry kontrolované v našem kraji mají naštěstí jednu nebo dvě místnosti, jsou určeny zpravidla pro dvě až pět osob a vždy jsou osoby v těchto prostorách sledovány obsluhou kamerami nebo je obsluha ve vedlejší místnosti," řekl Nejtek. Podle něj ve většině případů je možné prostor hry bezproblémově opustit. „Dveře jsou odemčené, pokud je případ, kdy dveře se za hráči uzavřou je u nich obsluha," dodal.

Úniková místnost je uzavřený prostor, ve kterém se skupina lidí snaží ve vymezeném čase řešit různé záhady, nástrahy a hlavolamy, aby tak našla klíč k východu. Tyto prostory bývají často tematicky upraveny.

Tragédie v Polsku

Na počátku roku v Polsku pětice patnáctiletých dívek chtěla únikovou hrou v Koszalinu na severu země oslavit 4. ledna narozeniny jedné z nich. V areálu ale začalo hořet a dívky se udusily v místnosti, ze které se při hře měly dostat. Jeden muž utrpěl těžké popáleniny. Podle polských vyšetřovatelů byla bezprostřední příčinou požáru netěsná nádoba s plynem.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hasiči, zábava, únikové hry, Královéhradecký kraj, úniková hra, Polsko, Hradec Králové, okres Trutnov, okres Náchod, okres Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči kontrolovali únikové hry. Osm z deseti má problém  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.