Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Hradečtí policisté odhalili varnu pervitinu. Našli přes dva kilogramy drogy, ale i zlaté cihly

Hradečtí kriminalisté hlasí velký úspěch. Podařilo se jim přetnout významnou drogovou cestu směřující z jižní Moravy do celého Česka. Odhalili varnu pervitinu, ke které se dostali přes koncové uživatele drogy a dealery.

Zásahová jednotka na Hodonínsku koncem minulého týdne zadržela dvě ženy a dva muže. „Obvinili je ze spáchání zvlášť závažného trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy,” uvedla mluvčí policie Ivana Ježková.

Rokrývání sítě

Hlavní dva organizátoři, sedmadvacetiletá žena a šestačtyřicetiletý muž, oba z Brněnska, vyráběli z léků obsahujících pseudoefedrin drogu pervitin, která byla určená na nelegálních trh po celé České republice. Další dva obvinění, čtyřiadvacetiletý muž a stejně stará žena, jim měli v této činnosti spíše okrajově pomáhat.

Hradečtí kriminalisté se až na jih Moravy dostali postupným rozkrýváním odběratelské sítě, a to od koncových uživatelů, přes drogové dealery, až se propracovali k informacím o velmi dobře vybavené laboratoři, ve které vařiči zvládli za jeden a půl roku vyrobit téměř 2,5 kilogramů drogy. „Vyšetřování této závažné trestné činnosti trvalo více než rok. Množství nemusí být konečné, dalším vyšetřováním a zkoumáním zajištěných chemikálií se může objem vyrobené drogy ještě dále navýšit,” dodala mluvčí.





Ani jeden ze zadržených není uživatelem drogy. „I to byl nejspíš jeden z důvodů, že droga, kterou zde v čistém prostředí sofistikovaným způsobem vyráběli, byla vysoce kvalitní a proto i žádaná,” vysvětlila Ježková.

Dvojice hlavních obviněných jezdila pro léky do Polska a chemikálie potřebné k výrobě pervitinu objednávali přes internetové obchody na smyšlená jména a adresy, kde zásilku od kurýrní služby přebírali.

Policisté při domovních prohlídkách zadrželi 20 tisíc kusů tablet obsahující pseudoefedrin, ze kterého by obvinění vyrobili dalších zhruba 1,7 kilogramů pervitinu s prodejní cenou převyšující 2 miliony korun. Policisté také zabavili téměř šest milionů korun, a to jak v hotovosti, tak na účtech, ale i ve zlatých cihlách.

Užívali si života

Zadržení si díky pervitinu užívali života. „Kriminalisté zjistili, že z takzvaných špinavých peněz zaplatili veškeré dluhy z minulosti, oblékali se do značkových věcí, cestovali a celkově si žili na poměrně vysoké úrovni,” řekla mluvčí.

Dvojice hlavních organizátorů – vařičů je stíhána vazebně a hrozí jim v případě odsouzení až osmnáctileté tresty odnětí svobody. Dalším dvěma obviněným, kteří budou vyšetřováni na svobodě, hrozí vězení až na dvanáct let.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky varna, pervitin, policie, droga, metamfetamin, Česko, Jihomoravský kraj, okres Hodonín, Brněnsko, Polsko, Morava

FOTO: Hradečtí policisté odhalili varnu pervitinu. Našli přes dva kilogramy drogy, ale i zlaté cihly  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.