Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hradecký krajský soud vyslechl v kauze Kladruby obžalované a odročil

Krajský soud v Hradci Králové dnes odročil hlavní líčení v kauze údajně zmanipulovaných zakázek na rekonstrukci Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem na Pardubicku. Případ má od 1. dubna pokračovat na pobočce krajského soudu v Pardubicích, řekl mluvčí soudu Jan Kulhánek. Hlavní líčení začalo 19. listopadu a dosud se z kapacitních důvodů konalo v největší jednací síni krajského soudu číslo 50 v budově v centru Hradce Králové.

„Senát Krajského soudu v Hradci Králové pobočky v Pardubicích v dosavadním průběhu hlavního líčení vyslechl všechny obžalované. V dalších termínech bude hlavní líčení pokračovat prováděním dokazování, například výslechy svědků nebo provádění listinných důkazů," uvedl pro Kulhánek.

Obžalobě čelí pět firem a 17 lidí, zodpovídají se ze způsobení dvanáctimilionové škody. Obžalovaní vinu odmítají. Mezi obžalovanými jsou i firmy Geosan Stavební, Chládek a Tintěra, Strabag, Cettus nebo Metrostav. Rozsáhlá kauza se spisem, který má přes 20 tisíc stran, se týká i přípravy údajného dotačního podvodu, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky či pokusu o poškození finančních zájmů EU.

„Předseda senátu předpokládá, že hlavní líčení v určených termínech (v dubnu, květnu a červnu 2019) je v kapacitních možnostech jednací síně číslo 115 v přízemí na pracovišti v Pardubicích, a proto nařídil pokračování hlavního líčení v těchto prostorách," uvedl Kulhánek. Podle něj ale není vyloučeno, že některý z dalších termínů hlavního líčení, například když budou přednášeny závěrečné řeči nebo rozsudek, by se mohly uskutečnit opět v jednací síni číslo 50 v hradecké budově soudu.

Obžaloba byla podána pro podezření ze spáchání zločinu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie, zločinu dotačního podvodu, zločinu pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži a přečinu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, při přípravě a realizaci zadávacího řízení v rámci projektu Obnova součástí národní kulturní památky Hřebčín v Kladrubech nad Labem. Podle státního zastupitelství trestná činnost souvisí s první a druhou etapou obnovy hřebčína.

V kladrubském hřebčíně zasahoval na jaře roku 2013 tehdejší policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Postupně bylo obviněno 18 lidí ze stavebních podniků a hřebčína a pět firem. Jeden ze stíhaných před podáním obžaloby zemřel, jeho trestní stíhání proto bylo zastaveno.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, EU, soud, stavby, chov, koně, Kladruby, hlavní líčení, Krajský soud v Hradci Králové, Kladruby nad Labem, Jan Kulhánek, Pardubice, Národní hřebčín Kladruby nad Labem, Hradec Králové, Pardubický kraj, Evropská unie, veřejná zakázka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký krajský soud vyslechl v kauze Kladruby obžalované a odročil  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.