Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ocelové špony prodávali nadvakrát, přišli si na více jak milion korun

, aktualizováno 13. listopadu 2018, 18:44

Dva spolupachatelé z náchodské společnosti podváděli firmu vykupující druhotné suroviny, způsobili ji škodu 1,2 milionu. Řidič prodával náklad šrotu hned dvěma firmám najednou, jindy jej účtoval nadvakrát jen jedné firmě. Jednatel společnosti mu za to vyplácel podíl.

Důvěry zaměstnanců firmy zneužíval řidič náchodské společnosti zabývající se výkupem a prodejem druhotných surovin. Sedmačtyřicetiletý řidič vymyslel, že jeden náklad může prodat hned dvěma firmám najednou. Jindy dokonce stejný náklad vyúčtoval nadvakrát jedné firmě. Přitom využil toho, že do výkupny jezdil často a její zaměstnanci ho tolik proto nekontrolovali.

Dvaačtyřicetiletý jednatel společnosti pak řidiči vyplácel podíl, čímž si přišel na téměř 770 tisíc korun. „Oba se k trestné činnosti přiznali. Řidič uvedl, že si chtěl finančně přilepšit a jednatel zase přilepšit své společnosti,” popsala motivaci obou podvodníků mluvčí policie Iva Kormošová. Nyní jim hrozí dva až osm let za mřížemi.

Podle hradeckých kriminalistů řidič vždy s plným vozidlem ocelových špon najel na váhu ve výkupně šrotu, část odsypal a nepozorovaně opustil areál. „Zbylý materiál navezl do další výkupny, jež byla opodál. Zde zbytek špon vysypal a vrátil se zpět do první firmy, kde se jako prázdný zvážil,” popsala Kormošová. Z obou firem pak přišly váženky s uhrazenou platbou.

Někdy dokonce náklad vyúčtoval nadvakrát jedné firmě. „Obsluze váhy řekl, že bude mít ještě jeden závoz, a že prázdné vozidlo zváží teprve poté, co ho doveze. Z plného nákladu však opět odsypal pouze část a do firmy se vrátil s určitým časovým odstupem, kdy se s tímto zbytkem nechal zvážit jako s novým závozem,” objasnila postup podvodníka Kormošová. Jelikož řidič vozil do výkupny surovin často, zaměstnanci ho znali a tolik ho nekontrolovali.

Na chybějící materiál v poškozené firmě přišla až hloubková kontrola. Ta odhalila, že se během necelých dvou let ztratilo okolo 200 tun materiálu. Sami provedli šetření a podezření padlo na uvedeného řidiče. Policisté pak zajistili důkazy ve formě doložených váženek, faktur, výpisů z účtů i samotné časové osy. Machinací s nákladem se měl řidič dopustit ve 34 případech.

Jednatel společnosti, pro kterou řidič pracoval, muži vyplácel podíl z podvodného výdělku. Ten si tak přišel na bezmála 770 tisíc korun. Oba spolupachatelé se k trestné činnosti přiznali. „Řidič uvedl, že si chtěl finančně přilepšit a jednatel zase přilepšit své společnosti,” dodala Kormošová. Oběma spolupachatelům hrozí od dvou do osmi let za mřížemi. Hradečtí kriminalisté je obvinili z trestného činu podvod ve spolupachatelství.

Štítky podvod, firma, řidič, jednatel, milion korun, materiál

Ocelové špony prodávali nadvakrát, přišli si na více jak milion korun  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.