Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soud projedná případ Lukáše Nečesaného v polovině května

Krajský soud v Hradci Králové nařídil hlavní líčení v kauze Lukáše Nečesaného obžalovaného z pokusu vraždy kadeřnice v Hořicích. Hradecký soud začne případ znovu projednávat 14. května. Krajský soud se kauzou bude zabývat popáté, jeho předchozí rozsudek z března, jímž Nečesaného zprostil viny, zrušil odvolací soud.

„V tuto chvíli je to nařízeno na jeden den, další vývoj nelze odhadnout. Bude záležet, co navrhne obhajoba či státní zastupitelství,“ řekl Kulhánek. Líčení se bude konat v největší jednací síni číslo 50.

Odvolací vrchní soud letos v březnu dospěl k názoru, že hradecký soud příliš vycházel ze stanoviska Nejvyššího soudu. „Věc bude znovu rozhodovat senát předsedy Miroslava Mjartana,“ řekl ČTK Kulhánek.

Mjartanův senát, který případ řešil mezi loňským 6. zářím a 20. listopadem, Nečesaného pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby. Proti rozsudku se odvolala státní zástupkyně. „Vrchní soud v Praze vyslovil výhrady ke způsobu hodnocení provedených důkazů soudem prvního stupně,“ uvedl Kulhánek.

Z usnesení vrchního soudu vyplývá, že krajský soud se až příliš držel právního názoru Nejvyššího soudu (NS) a měl by respektovat právní názor NS v otázce výše trestu či právní kvalifikace, nikoli v otázce hodnocení důkazů. Podle vrchního soudu by ten hradecký měl v novém řízení znovu zhodnotit provedené důkazy, aniž by se nechal omezovat nezávazným právním názorem NS, a poté ve věci znovu rozhodne.

Podle spisu mladík napadl ženu 21. února 2013 před koncem pracovní doby, opakovaně ji udeřil do hlavy a ukradl jí doklady a přes 10.000 Kč. Vážně zraněnou našel její syn, život jí zachránili lékaři hradecké nemocnice. Nečesaný obvinění opakovaně odmítl.

Původní senát krajského soudu s předsedou Jiřím Vackem poslal Nečesaného v lednu 2014 na 16 let do vězení, Vrchní soud v Praze rozhodnutí zrušil. Vacek podruhé uložil šestnáctiletý trest, vrchní soud verdikt o tři roky zmírnil. NS rozsudky zrušil a propustil Nečesaného z vězení. Krajský soud Nečesanému ale v dubnu 2016 dal opět 13 let, odvolací vrchní soud rozsudek potvrdil. Po dovolání v prosinci 2016 NS trest Nečesanému přerušil a oznámil, že předchozí rozsudek zrušil. Počtvrté, již pod novým senátem, hradecký soud Nečesaného pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, Hradec Králové, Nečesaný, proces, Lukáš Nečesaný, Krajský soud v Hradci Králové, Hořice, senát, Vrchní soud v Praze, Jiří Vacek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud projedná případ Lukáše Nečesaného v polovině května  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.