Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krajský soud potrestal loňskou vraždu ženy ve Dvoře Králové nad Labem

Dohromady osmnáct let vězení by si měl odpykat Pavel Kohút za vraždu družky ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku, předchozích pět loupežných přepadení v bankovních domech a také za zanedbání povinné výživy. Soud mu nařídil zaplatit nemajetkovou újmu pozůstalým přes 3,5 milionu korun a bance jako náhradu škody přes 380 tisíc korun. Soud uložil Kohútovi dva tresty, které se sčítají. Za vraždu dostal 13 let ve věznici se zvýšenou ostrahou a za předchozí činy pět let v mírnějším vězení.

„První trest (pět let vězení) byl uložen ve vztahu k trestnímu příkazu (zanedbání povinné výživy) Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou, protože všechny skutky (loupeže) se staly před tím, než trestní příkaz byl doručen,“ řekl předseda senátu Luboš Sovák.

Za loupeže mu hrozilo až 12 let vězení, za vraždu maximálně 18 let odnětí svobody. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obhájce si nechali lhůtu na odvolání. Pokud rozsudek nabude právní moci, nejprve si odpyká pětiletý trest a naváže třináctiletý.

Podle spisu devětadvacetiletou ženu ubodal kuchyňským nožem loni v listopadu v bytě, v němž spolu žili. Obžalovaný se přiznal, ale na samotný vražedný útok si prý nevzpomíná. Ženu napadl kuchyňským nožem a způsobil jí 32 ran na krku, hrudníku, rukou a nohou, uvádí obžaloba.

Nedlouho po oznámení nálezu těla policie Kohúta zadržela. Kriminalisté mu odebrali vzorky DNA a porovnali je se vzorky z vyšetřování starších neobjasněných zločinů. Na základě toho zjistili, že v letech 2007 až 2014 přepadl se střelnou zbraní pět bank v Praze, Brně a v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku. Pouze v jednom případě z května 2009 se mu ale podařilo získat peníze, a to přes 382 tisíc korun. Při tomto útoku způsobil pokladní banky posttraumatickou stresovou poruchu. Obžalovaný řekl, že ho k tomu přiměla špatná finanční situace a poškozeným se omluvil.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky krajský soud, soud, líčení, vražda, trest, věznice, Dvůr Králové nad Labem, banka, okres Trutnov, Rychnov nad Kněžnou, Praha, Brno

Krajský soud potrestal loňskou vraždu ženy ve Dvoře Králové nad Labem  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.