Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stavebnictví hradeckého kraje v prvním čtvrtletí rostlo o 45 procent

Stavební firmy s více než 50 zaměstnanci v Královéhradeckém kraji vykázaly v letošním 1. čtvrtletí růst výroby o 45 procent na 469 milionů Kč. Představovalo to třetí nejvyšší dynamiku růstu v Česku. Vyšší růst vykázali stavbaři jen v Olomouckém a Karlovarském kraji. V celé republice stavební výroba vzrostla o 12 procent na 22 miliard korun. Vyplývá to z předběžných dat Českého statistického úřadu.

Růst výkonů stavebních firem provázelo zvýšení zaměstnanosti, když statistiky sledované firmy v prvním čtvrtletí zvedly počet zaměstnanců o 1,3 procenta na 1403 lidí. Produktivita stavebních firem tak při výrazně vyšším růstu výroby stoupla o 43 procent.

V krajském porovnání byla hodnota stavební výroby v hradeckém kraji na předposledním 13. místě. Nižší výkon měly jen stavební firmy v Karlovarském kraji. V hradeckém kraji totiž nesídlí žádná velká společnost, která by s vlastními lidmi stavěla například dálnice, metro či jiné velké stavby s hodnotami v miliardách korun. Statistiky vykazovaná stavební výroba představuje objem stavebních prací, které zajišťovali pro podniky jejich vlastní pracovníci.

Průměrná hrubá mzda zaměstnanců ve stavebnictví kraje v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 5,4 procenta na 26 053 korun. Za celostátním průměrem mzdy nadále značně zaostávaly, mezi kraji šlo o druhou nejnižší průměrnou mzdu. V celé republice mzdy ve stavebnictví meziročně vzrostly o osm procent na 33 380 korun.

Za celý loňský rok výkony největších stavebních firem v Královéhradeckém kraji vzrostly o 2,3 procenta na 2,61 miliardy korun. V roce 2016 stavebnictví kraje vykázalo pokles šest procent, v roce 2015 mělo nárůst 14 procent.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky stavba, stavebnictví, ekonomika, byznys, Královéhradecký kraj, stavební firma, výroba, Karlovarský kraj, Český statistický úřad, Česko, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavebnictví hradeckého kraje v prvním čtvrtletí rostlo o 45 procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.