Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přebytek rozpočtu Královéhradeckého kraje je druhý nejvyšší v historii

Královéhradecký kraj v loňském roce hospodařil s přebytkem 672,1 milionu korun. Příjmy rozpočtu dosáhly 12,17 miliardy korun a výdaje činily 11,5 miliardy korun. Závěrečný účet hospodaření kraje za rok 2017 v pondělí schválili krajští zastupitelé.

„Tento rok z hlediska hospodářského hodnotím jako velice dobrý. Troufám si prognózovat, že i rok 2018 bude takový. Rok 2019, který nyní rozpočtujeme, už tak optimisticky ale nevidím,“ řekl radní zodpovědný za oblast financí Rudolf Cogan.

Loňský přebytek je druhý nejvyšší v historii kraje po rekordním přebytku 818,5 milionu korun za rok 2016. V kladných číslech rozpočet kraje trvale končí od roku 2013.

Kraj loni zvýšil investice na 1,61 miliardy korun z předloňských 1,16 miliardy. Například dal více do oprav silnic, kraj do této oblasti zvýšil částku dvojnásobně na 900 milionů korun. Další významné peníze kraj vložil do rozvoje infrastruktury v průmyslových zónách Kvasiny-Solnice a Vrchlabí a do rekonstrukcí a výstavby školských zařízení.

Na splátky úvěrů kraj dal 162,5 milionu a ke konci roku měl dluh 287 milionů korun. Daňové příjmy kraje loni proti schválenému rozpočtu vzrostly o 20 procent na 4,29 miliardy korun.

Letos má kraj schválený rozpočet s přebytkem 162 milionů korun. Výdaje kraje by měly činit 4,16 miliardy korun. Příjmy a výdaje kraje budou v průběhu roku postupně zvyšovat transfery peněz od státu, které jdou zejména na platy učitelů. Celkové příjmy a výdaje rozpočtu za rok tak nakonec vystoupají na zhruba 12 miliard korun.

Významnou současnou investicí kraje je nedávno zahájená přestavba Oblastní nemocnice Náchod za 1,344 miliardy korun bez DPH. Na přestavbu náchodské nemocnice má hejtmanství nyní našetřeno 600 milionů. Stavbu by měl kraj dále zaplatit z nového úvěru 900 milionů korun. Kraj však počítá s tím, že zhruba třetinu z úvěru použije i na financování evropských projektů a jiných investic.

V kraji vládne pětičlenná koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09. Do podzimu 2016 v kraji vládla koalice ČSSD a KSČM.

Autoři | Foto SNHK

Štítky rozpočet, hospodaření, Královéhradecký kraj, přebytek, investice, úvěr, Rudolf Cogan, ČSSD, ODS, KSČM, TOP 09, Oblastní nemocnice Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přebytek rozpočtu Královéhradeckého kraje je druhý nejvyšší v historii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.