Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Masokombinát Skaličan loni snížil ztrátu ze 74 na 56 milionů Kč

Masokombinát Skaličan z České Skalice na Náchodsku, který je největším zpracovatelem masa v hradeckém kraji, loni snížil ztrátu na 55,6 milionu korun z předloňského propadu 74 milionů korun. Tržby společnosti loni vzrostly o 25 milionů korun na 651 milionů korun, vyplývá z účetní závěrky společnosti. Skaličan majetkově patří do zemědělského a potravinářského holdingu Rabbit Trhový Štěpánov.

Masokombinát, který má přes 160 zaměstnanců, vykazuje ztrátové hospodaření trvale od roku 2007. Kumulovaná ztráta Skaličanu ke konci roku 2017 dosáhla 331 milionů korun, na což ve svém výroku upozornil i auditor. Skaličan udržení finanční stability řešil tím, že loni od podniků ze skupiny Rabbit přijal do svých kapitálových fondů příspěvek v celkové výši 62 milionů korun. Předloni příspěvek ze skupiny Rabbit činil 75 milionů korun.

Trvající ztrátové hospodaření firma vysvětlila pokračujícím cenovým tlakem nadnárodních obchodních řetězců, což se podle vedení Skaličanu projevuje na objemu a ziskovosti celého českého zemědělského a potravinářského průmyslu.

Skaličan zejména zpracovává jatečná zvířata. Odbyt masa podniku loni meziročně vzrostl o 16 procent na 429 milionů korun. Naopak prodej uzenářských a masných výrobků, kterých firma dělá 150 druhů, klesl o 15 procent na 210 milionů korun. Hlavními odběrateli jsou vedle mateřské skupiny Rabbit řetězce a velkoobchody Ahold, Kaufland, BidFood a Torafleisch. Letos začal Skaličan dodávat maso a uzeniny do obchodů Penny Market.

Holding Rabbit, v jehož čele stojí současný prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, se věnuje zemědělské prvovýrobě na asi 17 tisících hektarech půdy a výrobě a zpracování vepřového, hovězího, drůbežího a králičího masa. Holding čítá 15 společností s asi 1700 zaměstnanci a ročním obratem kolem sedmi miliard korun. Holding disponuje zhruba stovkou vlastních maloobchodních prodejen.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky maso, masokombinát, ztráta, peníze, Rabbit, Královéhradecký kraj, okres Náchod, Česká Skalice, Zdeněk Jandejsek, Kaufland, AHOLD, Penny Market, Agrární komora České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masokombinát Skaličan loni snížil ztrátu ze 74 na 56 milionů Kč  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.