Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradec chystá už třetí tendr na lávku přes Labe

Radnice Hradce Králové chystá třetí soutěž na firmu pro stavbu lávky přes Labe u kongresového centra Aldis. Podmínky pro novou soutěž budou měkčí, nebude v nich požadavek na to, že dodavatel umí pracovat s technologií speciálního vysokopevnostního betonu. Řekl to náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS). Projekt stavby lávky za odhadovaných 46 milionů korun bez DPH město připravuje od roku 2003.

Do prvního tendru, který byl vypsaný letos v lednu, se nepřihlásil nikdo. Pro druhý tendr radnice zmírnila podmínky soutěže a věřila, že se přihlásí více firem. To se nestalo. Přihlásil se jen jeden zájemce a město i druhý tendr zrušilo.

Lávka je navržena z železobetonové desky mostovky s dvojicí ocelových předpínacích lan a ocelových žeber. Nejde o běžnou stavbu, protože na ni musí být použit vysokopevnostní beton kategorie UHPC (Ultra-High Performance Concrete). V Česku ho umí vyrobit jen omezený počet výrobců a zatím z něj bylo v ČR postaveno jen několik lávek.

Většinu nákladů by měly pokrýt dotace

Kvalifikační podmínky by pro třetí tendr neměly obsahovat striktní požadavek na to, že dodavatel umí pracovat s technologií UHPC. "Zkušenosti uchazeče s UHPC pro něj budou výhodou v případě rovnosti nabídkových cen," uvedl Bláha. Zastupitelé budou podmínky třetího tendru schvalovat na konci srpna, vlastní soutěž by mohla být vyhlášena začátkem září.

Většinu nákladů stavby by měla zaplatit evropská dotace z programu ITI. Kvůli dotaci by lávka měla být hotová do konce roku 2023. Ke stavbě lávky se město zavázalo i ve smlouvě s Československou obchodní bankou, která v zóně Aldis začala loni budovat regionální sídlo pro tisícovku zaměstnanců. Podle dohody s ČSOB by měla být lávka hotová do dubna 2020, což se ale podle Bláhy nestihne. "S ČSOB jednáme o posunutí termínu formou dodatku ke smlouvě," uvedl.

Už v roce 2003 měla lávka navazovat na pěší bulvár

Lávka bude pro pěší a cyklisty a propojí Šimkovy sady a okolí kongresového centra Aldis s třídou Karla IV. v centru města. Radnice už v zóně Aldis v roce 2003 za 23 milionů korun postavila pěší bulvár, na který měla lávka navázat.

V minulosti měli k projektu lávky výhrady ochránci přírody. Původní projekt počítal s pokácením jednoho dubu na nábřeží, proti čemuž ochránci přírody úspěšně protestovali. Zdržení a spory provázely i architektonickou soutěž. K podobě lávky pak vznesli výhrady ornitologové, protože navržená lávka by mohla zasahovat do vzletových drah ptáků, zejména labutí. Projekt byl kvůli připomínkám ekologů upraven.

 

Autoři | Foto HK City

Štítky ČR, správa, stavby, lávka, Hradec Králové, FOTO, Labe, soutěž, projekt, Jiří Bláha, ODS, Československá obchodní banka, Česko, Karel IV. Lucemburský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec chystá už třetí tendr na lávku přes Labe  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.