Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradec Králové loni hospodařil s přebytkem 60 milionů korun

Loňské hospodaření stotisícového Hradce Králové skončilo kladným výsledkem 59,6 milionu korun. Příjmy činily 2,26 miliardy korun a výdaje 2,2 miliardy korun. Investice města loni vzrostly na 315 milionů korun z předloňských 149 milionů korun. V roce 2017 skončil rozpočet města díky nízkým investicích přebytkem 335 milionů korun. Loňské výsledky dnes schválila rada města.

Po celkovém finančním vypořádání loňského roku zbylo městu k volnému použití v letošním roce 125 milionů korun. Rada města dnes navrhla zastupitelům převést zůstatek do souhrnné rezervy rozpočtu. O použití peněz z rezervy budou následně zastupitelé rozhodovat v průběhu roku.

Z kapitoly investic město loni nejvíce dalo do výkupů pozemků, a to 74 milionů korun. Za 13 milionů město pořídilo akcie Vodovodů a kanalizací Hradec Králové. Mezi větší stavební investice patřily stavby hasičské zbrojnice ve čtvrti Březhrad, zastávek MHD v lokalitě Aldis a rekonstrukce muzea. Významných 64 milionů korun dalo město do modernizace infrastruktury a stavebních úprav základních škol.

Největší plánované investice město loni neprovedlo. Přestavba ZUŠ Střezina za více než 210 milionů korun se kvůli rozchodu města se stavební firmou zastavila na samotném začátku. Město ani nezačalo se stavbou nové sokolovny na Pouchově za 50 milionů korun a také nezačalo se stavbou fotbalového stadionu, na který mělo loni vyčleněných 78 milionů korun. U sokolovny Pouchov nyní město chystá demolici staré sokolovny a u fotbalového stadionu řeší vypsání již třetí soutěže na stavební firmu.

Hradec Králové loni opět snížil své zadlužení, celkový objem úvěrů zmenšil na 579 milionů korun z předloňských 624 milionů. Zadlužení město snížilo pátý rok po sobě, ještě na konci roku 2013 bylo zatíženo dluhem 842 milionů korun.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky hospodářství, rozpočet, 2018, Hradec Králové, investice, Pouchov, Březhrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové loni hospodařil s přebytkem 60 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.