Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V hradeckém kraji loni stoupl počet podnikatelů na 140 354

Počet ekonomických subjektů registrovaných v Královéhradeckém kraji se loni zvýšil téměř o procento na dosud nejvyšších 140 354. Počet podnikatelských subjektů v posledních letech v kraji trvale roste. Při vzniku kraje v roce 2000 jich bylo mírně přes 108 tisíc, tedy o 30 procent méně než nyní. Růst loni zaznamenaly právnické osoby i podnikající fyzické osoby. Vyplývá to z údajů hradecké pobočky Českého statistického úřadu.

Na loňském růstu se více podílely firmy a jiné právnické osoby, jejichž počet se loni zvedl o 611 na 27 587. Největší část z nich, téměř 14 700 jednotek, tvořily obchodní společnosti jako společnosti s ručením omezeným či akciové společnosti. Počet živnostníků a podnikajících fyzických osob v různých oborech loni vzrostl o 544 na 112 767.

Z hlediska oborů se nejvíce podnikatelských subjektů zabývalo obchodem a opravami vozidel, celkem jich bylo přes 32 000. V odvětví průmyslu podnikalo přes 19 tisíc subjektů a ve stavebnictví zhruba 17 700 subjektů. V zemědělství, rybářství a lesnictví vyvíjelo činnost 8600 podnikatelů. V ubytování, stravování a pohostinství statistici evidovali 8971 podnikatelů, jejich počet rostl třetí rok po sobě.

Firmy s více než 2500 zaměstnanci byly v hradeckém kraji tři. Podnikem se sídlem v kraji s nejvyšším počtem zaměstnanců je s více než 10 tisíc lidmi jičínská společnost Continental Automotive Czech Republic, která má závody také ve Frenštátu pod Radhoštěm, Brandýse nad Labem, Trutnově a Adršpachu. Mezi největší podniky v kraji podle počtu zaměstnanců patří dále Škoda Auto se závody Kvasiny a Vrchlabí, státní podnik Lesy České republiky, Fakultní nemocnice Hradec Králové, textilka Juta a Oblastní nemocnice Náchod.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, hospodářství, firmy, ČSÚ, 2018, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, Český statistický úřad, ŠKODA AUTO a.s., Lesy České republiky, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Continental Automotive Czech Republic, Oblastní nemocnice Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji loni stoupl počet podnikatelů na 140 354  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.