Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Výstavba bytů v Královéhradeckém kraji loni vzrostla o pětinu

Výstavba bytů v Královéhradeckém kraji loni vzrostla téměř o pětinu. Stavbaři v kraji loni začali stavět 1696 bytů, což proti 1428 bytům v roce 2017 znamenalo nárůst 19 procent. Výstavba bytů v kraji rostla třetí rok po sobě, předtím mezi lety 2009 až 2015 trvale klesala. Vyplývá to z údajů zveřejněných dnes Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V celé ČR počet zahájených staveb bytů loni vzrostl o pět procent na 33 121. Nejvíce se byty stavěly ve Středočeském kraji, zahájilo se jich tam téměř 6300.

Nejčastěji investoři v hradeckém kraji loni zahajovali stavby rodinných domů, jejichž počet vzrostl o 11 procent na 961. U bytových domů statistici zaznamenali růst o 41 procent na 401 bytů. Zbytek zahájených bytů připadl na další kategorie, jako jsou nástavby a vestavby bytů v již hotových budovách. V domovech či penzionech pro seniory se loni nezačal stavět žádný byt.

Přes zvýšení v posledních třech letech výstavba bytů v Královéhradeckém kraji zatím zdaleka nedosahuje hodnot z doby konjunktury před více než deseti lety. V roce 2008 se v kraji začalo stavět téměř 2400 bytů, takže loňská skutečnost je na 70 procentech této hodnoty. V porovnání všech krajů zaujal loni hradecký kraj počtem zahájených bytů podprůměrné deváté místo.

K největším bytovým projektům v kraji patří v Hradci Králové výstavba nové čtvrti Rezidence Na Plachtě zahájená v roce 2015. V prvních třech etapách projektu tam stavbaři postavili přes 180 bytů. Loni firma zahájila čtvrtou etapu výstavby, jejíž součástí jsou tři domy dohromady s 57 byty. Všechny byty ze čtvrté etapy jsou již prodané, vyplývá z informací na webu společnosti Rezidence Na Plachtě. Předloni začala společnost Stako v Hradci Králové ve čtvrti Farářství budovat čtvrť složenou z 11 viladomů, v nichž má dohromady vzniknout asi 200 bytů. Byty z šesti viladomů jsou již prodané.

Počet dokončených bytů v hradeckém kraji loni vzrostl o 21 procent na 1474. Výsledky počtu dokončovaných bytů s jistým zpožděním jednoho až dvou let přibližně kopírují čísla zahajovaných staveb bytů. Celkem v Česku stavbaři loni dokončili 33 868 bytů, o 19 procent víc než v roce 2017. Nejvíc se staví ve středních Čechách a v Praze.

Největší poptávka po bydlení je v Hradci Králové. Svědčí o tom i zájem mladých lidí o bydlení v městských startovacích bytech. Loni v říjnu radnice prostřednictvím losování rozdělovala nájemníkům 46 bytů, přičemž do losování se přihlásilo 1123 lidí. Ve startovacím bytě se platí zvýhodněné nájemné a nájemník v něm může bydlet nejvýše tři roky.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky byty, 2018, Královéhradecký kraj, výstavba, Český statistický úřad, Česko, Středočeský kraj, stavba, Hradec Králové, Praha

Výstavba bytů v Královéhradeckém kraji loni vzrostla o pětinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.