Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dotace na nové kotle v Královéhradeckém kraji získá 818 žadatelů

Dotace na výměnu neekologických kotlů získá v Královéhradeckém kraji 818 žadatelů. Celkem na dotace půjde 90 milionů korun, řekl novinářům krajský radní pro regionální rozvoj a dotace Pavel Hečko (ČSSD). Největší zájem v páté vlně dotací od roku 2016 byl o tepelná čerpadla, a to v 433 případech. V rámci této výzvy se ve 156 domácnostech objeví nový kondenzační plynový kotel a ve zbývajících nové kotle na pevná paliva splňující normy EU.

„Z výzvy otevřené loni v září bylo možno podpořit všechny žadatele, kteří splnili podmínky dotačního programu. Díky dobré publicitě kotlíkových dotací ze strany administrativního týmu a pořádání informačních seminářů nesplnilo podmínky pouze 43 žádostí," uvedl Hečko.

Nyní jde o druhé kolo druhé dotační vlny, v níž bude rozděleno 200 milionů korun. V první dotační vlně v letech 2016 a 2017, která měla tři kola, se rozdělovalo 220 milionů korun a peníze na nový kotel získalo více než 1900 lidí.

Odbor regionálního rozvoje, grantů a dotací Královéhradeckého kraje už připravuje žádosti o nový grant pro léta 2019 až 2021. Podle hejtmanství by kraj mohl pro tento účel získat až 210 milionů korun.

Administrativní tým na krajském úřadu průběžně vyhodnocuje čerpání dotačních prostředků, a pokud vznikne úspora, umožní přístup dalším žadatelům formou doplňkové výzvy.

Dotaci lze použít na automatické kombinované kotle na uhlí a biomasu, kotle pouze na biomasu, tepelná čerpadla a na plynové kondenzační kotle. Maximální výše podpory je 127.500 korun, podpora může činit až 80 procent ceny kotle.

Cílem dotací je snížení emisí z lokálního vytápění domácností. Peníze mohou získat lidé, kteří svůj nevyhovující kotel na tuhá paliva vymění za modernější či přejdou na vytápění plynem, biomasou nebo tepelným čerpadlem.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, teplo, ovzduší, dotace, kotle, Královéhradecký kraj, tepelné čerpadlo, Pavel Hečko, Evropská unie, ČSSD, biomasa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dotace na nové kotle v Královéhradeckém kraji získá 818 žadatelů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.