Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nemocnice Královéhradeckého kraje mají jedno vedení v čele s Tomášikem

Nemocnice Královéhradeckého kraje v Trutnově, Náchodě, Jičíně a Dvoře Králové a Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje řídí od začátku ledna jedno představenstvo. V jeho čele stojí Marian Tomášik (55), který byl dosud místopředsedou představenstva holdingu, sdělila mluvčí holdingu Magdaléna Doležalová. Kraj si od zjednodušeného řídicího modelu slibuje efektivnější vedení nemocnic a pružnější rozhodování.

Dosud tříčlenné představenstvo Zdravotnického holdingu se od ledna rozšířilo o čtyři ředitele jednotlivých nemocnic. Na úrovni nemocnic byla zrušena představenstva i dozorčí rady a každou nemocnici vede statutární ředitel a správní rada nemocnice. Správní rady jednotlivých nemocnic tvoří členové představenstva zdravotnického holdingu, vyjma ředitele dané nemocnice. Holding je nadále jediným akcionářem nemocnic.

Šestičlenné dozorčí rady Zdravotnického holdingu se kompetenční ani personální změny nedotkly. V čele dozorčí rady holdingu stojí náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09). Hlavní kompetencí dozorčí rady holdingu je volit a odvolávat členy představenstva a schvalovat smlouvy o výkonu funkce.

Tomášik v čele představenstva holdingu od 1. ledna vystřídal Miroslava Procházku, který se stal ředitelem nemocnice v Trutnově. Novým členem a zároveň místopředsedou představenstva holdingu se stal Jiří Řezníček, který vedl v letech 2011 až 2017 nemocnici v Ústí nad Orlicí.

Hlavním úkolem vedení holdingu a nemocnic bude podle Tomášika zachování dostupnosti zdravotní péče podle požadavků kraje a stabilizace personálu v nemocnicích. „Budeme například pokračovat v projektech stipendií pro lékaře i nelékaře a v získávání dalších pracovníků i ze zahraničí," uvedl. Důraz chce představenstvo klást na ekonomickou stabilitu nemocnic a investice do přístrojů a budov.

V novém systému řízení budou nemocnice podle Cabicara schopné si lépe pomáhat a vycházet vstříc, například při řešení nedostatku pracovníků na některých odděleních. „Jednotliví ředitelé nemocnic budou nově spoluzodpovědní za hospodářské výsledky a celkové vedení každé z dceřiných organizací holdingu," uvedl. Současně jde podle Cabicara o první krok k dlouho připravovanému sloučení krajských nemocnic a holdingu v jeden celek.

Krajské nemocnice měly v roce 2017 tržby 2,38 miliardy korun. Nemocnice Náchod, Trutnov a Dvůr Králové skončily v červených číslech a vykázaly souhrnnou ztrátu 79,7 milionu korun. Oblastní nemocnice Jičín měla zisk 10,2 milionu korun. Nemocnice mají celkem asi 2900 zaměstnanců. Loni kraj provoz nemocnic dotoval částkou zhruba 200 milionů korun.

Současnou největší investicí kraje ve zdravotnictví je přestavba Oblastní nemocnice v Náchodě za 1,344 miliardy korun bez DPH zahájená loni v dubnu. Hotovo by mělo být v polovině roku 2020.

Složení představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje od 1. ledna 2019: Jméno Funkce Marian Tomášik předseda Jiří Řezníček místopředseda Petr Raab člen Miroslav Procházka člen, ředitel Oblastní nemocnice Trutnov Tomáš Sláma člen, ředitel Oblastní nemocnice Jičín Ivana Urešová člen, ředitelka Oblastní nemocnice Náchod Miroslav Vávra člen, ředitel Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem. Zdroj: Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

 

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemocnice, správa, personální, Královéhradecký kraj, Trutnov, Dvůr Králové nad Labem, dozorčí rada, Náchod, Jičín, zdravotnictví, Miroslav Procházka, Oblastní nemocnice Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Královéhradeckého kraje mají jedno vedení v čele s Tomášikem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.