Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Okresní města v Královéhradeckém kraji chtějí investovat přes 800 milionů korun

Pět okresních měst v Královéhradeckém kraji hodlá v příštím roce v souhrnu investovat přibližně 830 milionů korun. Největší investice, přes 250 milionů korun, si naplánoval jednatřicetitisícový Trutnov, který jako jediný bude na začátku roku 2019 hospodařit podle rozpočtového provizoria. Za Trutnovem v investicích následuje stotisícový Hradec Králové s 240 miliony korun. Vyplývá to z rozpočtů měst na příští rok, které v prosinci schválila zastupitelstva.

Celkový objem příjmů rozpočtů okresních měst kraje by měl v roce 2019 dosáhnout 3,77 miliardy korun, výdaje by měly činit 4,12 miliardy korun. Výrazněji schodkové rozpočty mají naplánované Trutnov a Náchod. Hradec Králové bude hospodařit s rozpočtovým schodkem 20 milionů korun. Rozpočty Jičína a Rychnova nad Kněžnou jsou sestavené s deficity v jednotkách milionů korun.

Hlavní investicí Hradce Králové má být stavba fotbalového stadionu, v rozpočtu na ní je vyčleněno 180 milionů korun. Kdy stavba skutečně začne, však zatím není jasné. V listopadu zastupitelé na návrh nového vedení města zrušili již druhý tendr na stavební firmu. Vedení radnice slíbilo, že do tří měsíců udělá revizi tendru a soutěž vypíše znovu. Schodek rozpočtu Hradec Králové vyrovná z peněz ušetřených v minulých letech, úvěr si brát nebude.

Trutnov používá rozpočtové provizorium již mnoho let. Podle starosty Ivana Adamce (ODS) to je osvědčený postup, protože později schvalovaný rozpočet je postavený na reálných číslech se znalostí výsledku hospodaření uplynulého roku. Definitivní rozpočet budou Trutnovští schvalovat 4. března. Zatím plánovaný deficit rozpočtu 254 milionů korun město vyrovná z již dříve přijatého úvěru v celkové výši 350 milionů korun. Hlavní investicí města je dokončení střediska volného času pro děti a mládež v lokalitě Na Nivách zhruba za 200 milionů korun. Město na ni má v rozpočtovém provizoriu vyčleněno 130 milionů korun.

Jednadvacetitisícový Náchod vyrovná schodek rozpočtu 114 milionů korun z peněz ušetřených v minulých letech a z úvěrů. Hlavní investicí bude dokončení projektu stavby Malých lázní s kolonádou, novými vrty a minerálkovodem, na který by mělo jít asi 19 milionů korun. Dalšími významnými investicemi příštího roku v Náchodě budou stavba šaten na Jiráskově koupališti za 14,5 milionu korun a dokončení průjezdu pod železniční tratí v centru města za 11 milionů korun.

Sedmnáctitisícový Jičín dvoumilionový schodek rozpočtu vyrovná z ušetřených peněz. Na investice má město více než 113 milionů korun. Největší akcí by měla být přestavba bývalé budovy VZP v ulici 17. listopadu za 25,5 milionu korun. Dalšími významnými stavbami budou zateplení Domu s pečovatelskou službou a výstavba hasičské zbrojnice.

Rychnov nad Kněžnou hodlá v roce 2019 investovat 73 milionů korun. Hlavní investicí města bude zahájení přestavby budovy bývalého kina za celkových zhruba 92 milionů korun. V objektu vznikne knihovna se sálem asi pro sto lidí. Čtyřmilionový deficit rozpočtu jedenáctitisícové město vyrovná z dotací a z ušetřených peněz.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, hospodářství, rozpočet, obce, Královéhradecký kraj, investice, Trutnov, Hradec Králové, peníze, Náchod, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Ivan Adamec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Okresní města v Královéhradeckém kraji chtějí investovat přes 800 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.