Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradec dá přebytek rozpočtu hlavně na stadion a opravy škol

Zastupitelé Hradce Králové dnes z přebytku loňského hospodaření ve výši 285 milionů korun přidělili 100 milionů korun na financování chystané stavby fotbalového stadionu a 158 milionů korun na investice a opravy. Peníze půjdou zejména na opravy škol, ulic a chodníků, půjde o pět desítek projektů a staveb. Zbylé peníze z loňského přebytku hospodaření by měli zastupitelé rozdělit ve zbytku letošního roku.

Loňské rozpočtové hospodaření stotisícového Hradce Králové skončilo přebytkem 335 milionů korun. Příjmy činily 2,08 miliardy korun a výdaje 1,74 miliardy. Po celkovém finančním vypořádání loňského roku městu k volnému použití zbylo 285 milionů korun. Zastupitelé dnes nejprve celou částku přesunuli do rezervy rozpočtu a následně z ní většinu peněz rozdělili.

„Chceme, aby se volné peníze co nejdříve použily na akce, které jsou projektově připravené, mají již stavební povolení nebo ho nepotřebují,“ řekl primátor Zdeněk Fink (HDK).

Největší jednotlivou akcí nově zařazenou k financování je rekonstrukce ulic K Labi a Machkova v částce 36,2 milionu korun. Přes 44 milionů korun půjde do oprav škol, kdy 16 milionů korun připadne na opravy školních hřišť. Opravy se chystají také v základních školách SNP a Pouchov a Jeslích Orlická kotlina. Do oprav chodníků na zchátralé panelákové Benešově třídě město pošle 11,5 milionu korun. Významných 20,5 milionu korun zastupitelé přidělili na výkupy pozemků, staveb a budov.

Dosud mělo město v investičních plánech letošního roku zahrnutou především přestavbu Základní umělecké školy Střezina. Celková hodnota přestavby školy je téměř 160 milionů korun bez DPH, z nichž by letos měla být prostavěna asi polovina. Celkové investice města byly pro letošní rok dosud kalkulovány na úrovni 186 milionů korun.

Hlavní investicí města bude v následujících letech stavba fotbalové arény s kapacitou téměř 10.000 sedících diváků a odhadovanými náklady 550 milionů korun bez DPH. Město nyní kontroluje prováděcí dokumentaci ke stavbě a v květnu by orgány města mohly rozhodnout o vyhlášení soutěže na stavební firmu. Vlastní stavba by mohla začít na podzim.

Radnice již nepočítá s tím, že bude tvořit zvláštní finanční rezervu pro dokončení celkové opravy Benešovy třídy v odhadované hodnotě 700 milionů korun. Loni zastupitelé do rezervy z výsledku roku 2016 přidělili 50 milionů korun s tím, že další peníze do rezervy půjdou v dalších pěti až sedmi letech. Podle vedení města je však takovéto blokování peněz nevýhodné, a to kvůli nulovému zhodnocení peněz na účtech. „Výhodnější je dát peníze na to, co můžeme udělat. Můžeme tím i snížit úvěrovou zátěž a peníze si na Benešovu třídu půjčit v době, až bude její oprava připravena,“ uvedl Fink.

Město loni své zadlužení opět snížilo, když celkový objem úvěrů zmenšilo na 624 milionů korun z předloňských 670 milionů. Zadlužení snížilo čtvrtý rok po sobě, na konci roku 2013 bylo zatíženo dluhem 842 milionů korun.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky Hradec Králové, zastupitelstvo, rozpočet, investice, oprava, peníze, Zdeněk Fink, Hudební divadlo Karlín, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec dá přebytek rozpočtu hlavně na stadion a opravy škol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.