Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Královéhradecký kraj chce příští rok hospodařit se schodkem 337,5 milionů korun

Královéhradecký kraj chce v roce 2019 hospodařit s rozpočtovým schodkem 337,5 milionu korun, a to především kvůli přestavbě náchodské nemocnice a investicím do dopravní obslužnosti. Výdaje kraje by měly příští rok činit 4,8 miliardy korun a příjmy 4,5 miliardy korun. Novinářům to dnes řekli zástupci kraje. Návrh rozpočtu již schválila rada kraje, zastupitelstvo by jej mělo projednat 3. prosince. Letošní rozpočet kraje počítal s přebytkem 162 milionů korun při příjmech 4,32 miliardy Kč.

„Rozpočet je naplánován jako schodkový ve smyslu toho, že zapojujeme loni vysoutěžený úvěr pro stavbu dvou pavilonů v náchodské nemocnici. Schodek bude řešen v rámci splátek, respektive z navýšení daňových příjmů,“ řekl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Kraj odhaduje příští rok daňové příjmy na zhruba 4,1 miliardy korun. Daňové příjmy jsou rozhodující položkou v příjmech kraje.

Hlavní prioritou rozpočtu jsou investice - výstavba v nemocnicích, spolufinancování projektů dotovaných Evropskou unií a v dopravě opravy a výstavba silnic. "V důsledku dobré kondice národního hospodářství rostou příjmy kraje z daní, nicméně i pro kraj pracují stovky lidí, a tak čelíme požadavkům na růst provozních výdajů," uvedl radní Rudolf Cogan (Starostové a Východočeši) odpovědný za oblast financí.

Významnou částku peněz chce dát hejtmanství na Fond rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje, z něhož jsou hrazeny jednotlivé menší investice do školství, zdravotnictví a krajských příspěvkových organizací, jde celkem o sumu 505,4 milionu korun. Největší část Fondu rozvoje a reprodukce - 150 milionu korun - půjde do oprav silnic. „K nejvýznamnějším akcím dalších oblastí (fondu) patří například výstavba depozitáře jičínského muzea v Robousích za 15 milionů korun, stavební úpravy žacléřského objektu Domova důchodců Lampertice za 10 milionů korun, revitalizace ČOV v rychnovské nemocnici za 21 milionů korun nebo stavební úpravy trutnovské interny v hodnotě 14,2 milionu korun,“ uvedl Michal Friček z kanceláře hejtmana.

Významné by měly být i dotace autobusových a vlakových spojů. Na dopravní obslužnost autobusy by mělo jít 366 milionů korun a na drážní dopravu 389 milionů korun. Na údržbu komunikací je vyčleněno 462,7 milionu korun.

Hospodaření Královéhradeckého kraje od roku 2013 pravidelně končilo přebytky ve stamilionech korun. V roce 2016 přebytek dosáhl rekordních 818,5 milionu a loni si kraj naplánoval přebytek 263 milionů korun.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky správa, hospodářství, rozpočet, 2019, Královéhradecký kraj, nemocnice, investice, Jiří Štěpán, Evropská unie, ČSSD, Rudolf Cogan, Starostové a nezávislí, Východočeši

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj chce příští rok hospodařit se schodkem 337,5 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.