Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stavební investice v hradeckém kraji v pololetí klesly o šest procent

Investice do nových staveb v Královéhradeckém kraji letos mírně klesly po předchozím výrazném růstu v letech 2017 a 2016. Orientační hodnota staveb s vydaným stavebním povolením či ohlášením se v letošním prvním pololetí meziročně snížila o šest procent na 7,1 miliardy korun. Důvodem poklesu je snížení hodnoty nebytových staveb. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila hradecká pobočka Českého statistického úřadu.

Počet vydaných stavebních povolení a ohlášení v prvním pololetí však vzrostl o sedm procent na 2003. Při poklesu celkové hodnoty povolených staveb to znamená, že průměrná hodnota jedné povolené stavby se letos snížila o téměř pětinu na 3,53 milionu korun.

Hlavním dílem se na hodnotě nově povolených staveb podílely bytové stavby s částkou 2,7 miliardy korun, ve stejném období loni to bylo 2,4 miliardy korun. Naopak hodnota nebytových staveb klesla na 2,6 miliardy korun z loňských 3,7 miliardy korun. Zbytek hodnoty připadl na stavby na ochranu životního prostředí a ostatní stavby.

Jedním z největších investorů je Královéhradecký kraj. Hejtmanství v září oznámilo, že kraj hodlá v následujících čtyřech letech investovat či zahájit investice zhruba za 9,6 miliardy korun. Hlavními investicemi budou výstavba a rekonstrukce nemocnic, rekonstrukce a opravy silnic a výstavba průmyslové zóny Kvasiny - Solnice na Rychnovsku.

Stavební povolení letos získaly dva úseky dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic. Stavba dálnice v délce 15,5 kilometru začala v úterý 2. října. Přijde na 2,6 miliardy korun bez DPH a hotova by měla být v roce 2022. O vydání stavebního povolení pro továrnu na autodíly za více než dvě miliardy korun usiluje společnost Karsit Automotive z Jaroměře. Továrna by měla vyrůst v průmyslové zóně u Dvora Králové nad Labem.

Loni hodnota staveb, které povolily úřady v Královéhradeckém kraji, meziročně vzrostla o 56 procent na rekordních 20,7 miliardy korun. Byla to nejvyšší hodnota investic od vzniku kraje v roce 2000.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky stavebnictví, byznys, peníze, statistika, Královéhradecký kraj, investice, stavební povolení, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavební investice v hradeckém kraji v pololetí klesly o šest procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.