Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hradec Králové hospodařil v pololetí s přebytkem 212 milionů Kč

Hospodaření stotisícového Hradce Králové skončilo v pololetí přebytkem 212 milionů korun. V kladných číslech byl rozpočet hlavně díky dosavadním nižším výdajům na investice. Investice dosáhly 91 milionů korun, tedy zatím jen necelé desetiny celoročního záměru ve výši jedné miliardy korun. Celkové příjmy Hradce v pololetí dosáhly 1,09 miliardy korun a výdaje 880 milionů korun.

„Jedním z důvodů nízkého plnění (investic) je zařazování akcí do aktuálního rozpočtu bez vazby na reálné termíny realizací,“ vysvětlila radnice nižší výdaje na investice v porovnání s celoročním záměrem.

Hlavní letošní investicí města měla být rekonstrukce Základní umělecké školy Střezina, u níž rozpočet pro letošní rok počítal s výdajem 212 milionů. Stavba sice v lednu začala, v červnu ale stavební firma od smlouvy odstoupila. Zdůvodnila to špatnou projektovou dokumentací. Město s firmou nyní jedná o vrácení staveniště, nový tendr radnice zatím nevypsala.

Klíčovou připravovanou investicí Hradce je výstavba nového fotbalového stadionu za téměř 400 milionů korun. Město v soutěži nyní hledá stavební firmu, vlastní stavba by mohla začít v lednu či únoru příštího roku. Pro letošní rok je v rozpočtu města na stadion vyčleněno 78 milionů korun.

Město v prvním pololetí dál snížilo své zadlužení, když celkový objem úvěrů zmenšilo o 45 milionů korun na 602 milionů. Ještě na konci roku 2013 bylo město zatíženo dluhem 842 milionů korun.

V celoročním plánu počítá upravený rozpočet města zatím s příjmy 1,998 miliardy korun a výdaji 3,13 miliardy. Schodek má podle plánu činit 1,1 miliardy korun. Podobně jako v minulých letech se však dá čekat, že saldo rozpočtu bude nakonec i kladné, protože město zcela jistě nenaplní plánovaný objem investic. Například loni v pololetí město předpokládalo roční schodek 825 milionů korun, ale skutečností za celý rok 2017 byl kladný výsledek rozpočtu plus 335 milionů korun.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky Hradec Králové, hospodaření, investice, přebytek, rozpočet, Základní umělecká škola Střezina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové hospodařil v pololetí s přebytkem 212 milionů Kč  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.