Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lesy ČR zvýší výdaje na boj s kůrovcem o čtvrtinu na 192 mil. Kč

Státní podnik Lesy České republiky chce letos zvýšit výdaje na boj s kůrovcem o čtvrtinu na 192 milionů korun z loňských 153 milionů. Kůrovcovou kalamitou jsou nejvíce postižené lesy na severní Moravě v okolí Bruntálu, Města Albrechtice, Šternberku a Opavy. S kalamitou kůrovce lesníci bojují od roku 2016, kdy k velkému rozšíření škůdce výrazně přispělo sucho v roce 2015.

Loni Lesy ČR musely zadat ke zpracování 4,77 milionu metrů krychlových dříví v rámci takzvané nahodilé těžby. Představovalo to přes polovinu celkové těžby. Samotného kůrovcového dříví se vytěžilo přes 2,57 milionu metrů krychlových, meziročně o sedm procent více.

Podnik letos v rámci boje s kůrovcem plánuje položení 250 000 lapáků z pokácených stromů a 45 000 feromonových lapačů. Podnik také chystá nákup téměř 2000 insekticidních sítí, což je nový způsob ochrany dřeva před kůrovcem. Loni sítí, kterými se pokrývají skládky dřeva, podnik použil téměř 700.

Pro rychlejší likvidaci kůrovce také každý ze čtyř lesních závodů Lesů ČR zřídil na severní Moravě vlastní detašované pracoviště. „Na tamějších lesních správách jsme významně posílili personál, přijali jsme více než 100 lidí, kteří se starají o ochranu lesa a vyhledávají a vyznačují kůrovcovou hmotu,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Podle kůrovcové situace podnik také rozdělil revíry na standardní, lokálně kalamitní a kalamitní s kůrovcovými těžbami. Z 850 revírů je 112 kalamitních nebo lokálně kalamitních.

Podnik připravuje také nákup dvou harvestorových souprav, což jsou stroje na těžbu dřeva. Na Moravu podnik přemístil i techniku z lesních závodů a připravuje vlastní mokré sklady dřeva, a to na lesních správách Město Albrechtice, Bruntál a Karlovice. „Dřevo ochrání postřik. Umožní skladovat kulatinu dlouhodobě bez znehodnocení trhlinami nebo houbami,“ dodal Szórád.

Šíření kůrovce je hodně závislé na počasí. Při trvajícím teplém počasí je kůrovec schopen se vylíhnout v několika generacích a množit se geometrickou řadou.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Lesy ČR, kůrovec, kalamita, kůrovci, Lesy České republiky, těžba, Bruntál, Město Albrechtice, Severní Morava, dřevo, Opava, Šternberk, Daniel Szórád

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesy ČR zvýší výdaje na boj s kůrovcem o čtvrtinu na 192 mil. Kč  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.