Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Obce v zóně Solnice-Kvasiny mohou žádat o dotace na stavbu bytů

Obce v průmyslové zóně Solnice - Kvasiny na Rychnovsku mohou žádat o dotace na výstavbu bytů a infrastruktury. Celková suma dotační výzvy, kterou vypsalo ministerstvo pro místní rozvoj, činí 60 milionů korun. V zóně Solnice - Kvasiny působí rostoucí závod automobilky Škoda Auto, další závody v zóně mají dodavatelé automobilky.

Žádosti o dotace mohou obce podávat od 3. dubna do 31. května. „Výzvou reagujeme na aktuální potřeby tohoto regionu, kde díky působnosti velkého investora došlo k rychlému nárůstu nabídky pracovních příležitostí," uvedla ministryně pro místní rozvoj v demisi Klára Dostálová (za ANO). Na výstavbu bytů je v dotační výzvě připraveno 40 milionů korun a na zainvestování pozemků 20 milionů korun.

Zvýšení počtu nájemních bytů a pozemků pro výstavbu bytů určených pro trvalé bydlení podle ministerstva přispěje ke zlepšení životních podmínek v obcích, které se potýkají s nadměrným přílivem pracovních sil. „Díky rozšíření možností bydlení také vzroste počet obyvatel, kteří v místě trvale žijí," doplnila mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Veronika Vároši.

Škoda Auto v Kvasinách mezi lety 2015 až 2018 zvýšila počet pracovníků přibližně o 3500 na současných více než 8500 zaměstnanců. Masivní nábor do Kvasin již firma ukončila a nové lidi nabírá v rámci fluktuace. V celé zóně pracuje kolem 11.000 lidí.

Obce příchod nových pracovníků, který se odehrál v krátké době, označovaly za nevyvážený. „Dělo se to bez jakékoliv přípravy v území s chybějící veřejnou a dopravní infrastrukturou a bez vědomí samosprávy," uvedla loni obec Kvasiny. Mnoho pracovníků v zóně žije po ubytovnách různé kvality. Silniční síť není dimenzovaná na velké množství dojíždějících pracovníků. Tito zaměstnanci jsou z významné části z Polska.

Celkové investice státu do veřejné infrastruktury v zóně by měly postupně dosáhnout až šesti miliard korun. Například Královéhradecký kraj chce za pomoci peněz od vlády u Kvasin vybudovat pro nové investory zónu o rozloze asi 35 hektarů. Hlavní část peněz půjde do obchvatů, silnic a modernizace železnice.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky bydlení, Kvasiny, Solnice, dotace, stavba, ŠKODA AUTO a.s., Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, okres Rychnov nad Kněžnou, Klára Dostálová, ANO 2011, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce v zóně Solnice-Kvasiny mohou žádat o dotace na stavbu bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.