Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policisté na víkend chystají rozsáhlé kontroly. Zaměří se na rychlost, pásy nebo telefonování

Již tento víkend se musí řidiči připravit na zvýšené policejní kontroly. Dopravní policie startuje celorepublikovou dopravně bezpečnostní akci, při níž se zaměří na bezpečnost provozu. A tak se bude měřit rychlost a kontrolovat používání pásů nebo telefonování za jízdy.

„Cílem akce je zajistit bezpečnost dopravy, ovlivnit nekázeň účastníků silničního provozu a upozornit řidiče, aby byli maximálně opatrní a ohleduplní,“ řekla policejní mluvčí Monika Schindlová.

Podobně rozsáhlé kontroly přitom v předchozích letech začínaly až prvním prázdninovým víkendem, situace na českých silnicích ale policisty přinutila začít už teď. Výrazně vyšší počet hlídek se pak na silnicích bude pohybovat i příští víkend a také ten další, prodloužený.

„Každý rok se stane o prázdninách velké množství nehod, mnohdy s vážným zraněním, je to připisováno únavě s teplých dnů, oslnění sluncem, nevyspání motoristů vracejících se z delších cest, nepozornosti či rychlé jízdě,“ vysvětlila mluvčí.

Policisté se podle ní zaměří především na úseky s velkou intenzitou dopravy a také na místa, kde často dochází k dopravním nehodám. „Hlídky se budou zaměřovat na dodržování stanovené rychlosti, používání bezpečnostních pásů, telefonování za jízdy, kontrolu technického stavu automobilů a předepsaných dokladů,“ doplnila Schindlová.

Hlídat budou i další rozšířený nešvar – bezdůvodnou jízdu v levém pruhu na dálnicích a rychlostkách. „Mnozí řidiči zapomínají na pravidla jízdy v jízdních pruzích, ze zákona o provozu na pozemních komunikacích vyplývá, že mimo obec se na silnici o dvou nebo více pruzích v jednom směru jízdy jezdí v pravém pruhu. V ostatních jízdních pruzích se smí jet pouze, když je to nutné k objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování,“ uzavřela.

Autoři

Štítky Policie ČR, kontroly, doprava, rychlost, telefonní hovor, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté na víkend chystají rozsáhlé kontroly. Zaměří se na rychlost, pásy nebo telefonování  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.