Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradec Králové převzal první polovinu z dvaceti elektrobusů za 246 milionů korun

Dopravní podnik města Hradce Králové dnes převzal prvních deset z dvaceti elektrobusů, které o prázdninách začlení do vozového parku. Elektrobusy hradeckému podniku dodá společnost SOR Libchavy, hodnota kontraktu včetně nabíjecích stanic je 246 milionů korun. Elektrobusy jsou plně klimatizované a měly by významně zvýšit komfort cestování a ekologii provozu MHD. Podnik dnes také představil tři nové dieslové autobusy Iveco Urbanway za 16 milionů korun.

Celková letošní investice do obnovy vozového parku MHD v Hradci Králové činí 383 milionů korun bez DPH a jde o největší investici v historii podniku. Kromě 20 elektrobusů a tří dieslových vozů dopravní podnik ještě pořídí devět trolejbusů od plzeňské Škody Electric. Na konci letošního roku bude polovina vozidel v hradecké MHD jezdit na elektřinu. Zatím je podíl vozů s elektrickým pohonem necelých 30 procent.

Od elektrobusů si Hradec Králové slibuje snížení emisí v centru města a snížení provozních nákladů MHD. Cestující by měli ocenit klidnější bezhlučnou jízdu a plně klimatizovanou kabinu. Vozy na elektrický pohon podnik pořizuje i proto, že jejich nákup dotují fondy Evropské unie. Celkem má dotace činit 338 milionů korun. Autobusy na naftu podnik kupuje z vlastních peněz.

Novými elektrickými autobusy a trolejbusy bude podnik nahrazovat nejstarší naftové autobusy. Firma by měla letos vyřadit 32 autobusů na naftu. „Co se týká elektromobility dopravních podniků v ČR, budeme ve své kategorii na špici,“ řekl ředitel podniku Zdeněk Abraham. Loni podnik zvýšil počet přepravených lidí bezmála o čtyři miliony na téměř 37 milionů lidí.

Současný vozový park podniku čítá 125 nízkopodlažních bezbariérových vozů, z toho je 91 dieselových autobusů, 31 trolejbusů a tři elektrobusy. Na konci roku by by měl mít podnik nadále 125 vozů, z toho 62 dieselových autobusů, 40 trolejbusů a 23 elektrobusů. Průměrné stáří vozového parku po nákupu nových vozů klesne z 11,3 roku na 7,25 roku.

Hradecký dopravní podnik provozuje 25 linek o celkové délce přes 300 kilometrů. Ročně vozy hradecké MHD najezdí asi 6,1 milionu kilometrů, z nichž 1,6 milionu je na trolejbusových linkách. Provoz MHD radnice letos dotuje 186 miliony korun. Vedlejšími činnostmi podniku jsou například autoškola nebo zájezdová doprava.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky MHD, Hradec Králové, vozový park, autobusy, městská hromadná doprava, dopravní společnost, SOR Libchavy, Iveco Urbanway, Škoda Electric, Evropská unie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové převzal první polovinu z dvaceti elektrobusů za 246 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.