Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hradecký dopravní podnik pořídí příští rok deset nových autobusů

Dopravní podnik stotisícového Hradce Králové bude příští rok pokračovat v obměně vozového parku. V roce 2020 chce nakoupit za 57 milionů korun deset nových nízkopodlažních dieselových autobusů, řekl dnes Vladimír Pejřil z vedení dopravního podniku. Podnik podle něj ročně obměňuje v průměru pět až sedm vozidel v celkové hodnotě 30 až 40 milionů korun.

Dopravní podnik stejně jako letos nakoupí deset nízkopodlažních autobusů Iveco Urbanway 12 m - Tector 7 s dieselovým motorem splňujícím emisní normu Euro 6. Plánovaný nákup bude ale asi o půl milionu korun dražší.

"Vozy nakupované v příštím roce jsou o stupeň lépe vybavené. Jednak budou mít kamerový systém sledující interiér i cestu a navíc také samozhášecí automatické zařízení v motorovém prostoru. Tato technologie by měla být od roku 2022 ve vozidlech MHD povinná. Cena bude tak o trochu vyšší než u těch současných vozidel," řekl Pejřil. Podle něj půjde příští rok o jediný takový nákup vozidel.

Nová vozidla mají jiné uspořádání sedaček před prostředními dveřmi, aby mohli cestující lépe procházet vozem, také výstup je snadnější. "Cestující jistě ocení i možnost dobít si telefon nebo tablet přímo ve voze díky USB portům na nabíjení. Rovněž v budoucnosti chceme zprovoznit i wifi připojení," řekl dnes novinářům ředitel dopravního podniku Zdeněk Abraham.

Téměř polovina vozů už je na elektřinu

Dopravní podnik v posledních letech významně posílil podíl elektrovozů v MHD. Zajišťují zhruba polovinu výkonu. Nejvíce vozů na elektrický pohon pořídil loni, kdy koupil 20 elektrobusů za 246 milionů korun a devět trolejbusů s pomocným bateriovým pohonem za 121 milionů korun. "Co se týče vozových kilometrů odjetých elektrickou trakcí a autobusovou, tak je to padesát na padesát (procent)," řekl Pejřil.

Přepravu cestujících zajišťuje hradecký dopravní podnik 128 vozidly, z toho 63 je na elektrický pohon. Elektrobusů je 23 a trolejbusů 40, dieselových vozidel 65.

Město Hradec Králové provoz dopravního podniku letos dotuje částkou 230,5 milionu korun. Vlastní výnosy podniku jsou kolem 170 milionů korun, kromě jízdného je tvoří například i provozování autoškoly nebo zájezdová doprava. Jednotlivá papírová základní jízdenka v Hradci Králové stojí 20 korun, jednotlivá jízda placená čipovou městskou kartou je za 14 korun.

Letos už hradecká MHD přepravila 27,3 milionu cestujících, což je oproti stejnému období loňského roku o 1,1 milionu více.

Autoři | Foto DPMHK

Štítky ČR, správa, MHD, Hradec Králové, Dopravní podnik, dopravní společnost, městská hromadná doprava, Iveco Urbanway

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký dopravní podnik pořídí příští rok deset nových autobusů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.