Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Hradci výrazně zdraží doprava. Ceny jízdného se zvýší o více než 8 procent

Královéhradecký a Pardubický kraj upravily Tarif IREDO, který platí pro autobusy a vlaky ve východních Čechách. Jedná se o první změnu od roku 2013. Má kompenzovat nárůst ceny dopravního výkonu a inflaci. Nový tarif začne platit 15. 12. 2019.

„Cenu dopravního výkonu ovlivnilo hlavně výrazné zvýšení nákladů například na mzdy řidičů. Ke změnám tarifů nedochází jen u nás, stejné kroky musely učinit i okolní kraje. Ceny jízdného v Tarifu IREDO se také více přiblíží ceníku Českých drah, které jej každoročně upravují podle výše inflace,“ říkají shodně první náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství a náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš odpovědný za dopravu a dopravní obslužnost.

Jednoduché jízdné placené v hotovosti se v průměru zvýší o 8,2 procenta. Pro téměř 90 procent cestujících se ale cena zvýší maximálně o dvě koruny. U prvního pásma, tedy nejlevnějších jízdenek, se totiž nezmění vůbec a cena obyčejného jízdného tak zůstává na 10 korunách.

Chtějí zvýhodnit pravidelné cestující

V několika dalších pásmech činí zvýšení od 1 do 2 korun. K největšímu zvýšení ceny v absolutní částce dojde u cen od 100 korun více, kdy cena vzroste vždy o 10 korun. Platba bezkontaktní čipovou kartou IREDO se bude nově řídit pevně stanovenými cenami oproti dosavadní slevě 5 procent z jízdného. Sleva bude ve výši 2 až 8 korun.

U vícedenního jízdného mají změny zvýhodnit pravidelné cestující. Základem pro jeho výpočet tak bude místo jednoduchého obyčejného jízdného (placeného v hotovosti) jednoduché obyčejné jízdné placené bezkontaktní čipovou kartou IREDO. Navíc úprava způsobu výpočtu přinese ve většině případů zlevnění vícedenních jízdenek.

Například obyčejné sedmidenní jízdné na nejkratší vzdálenost bude nově stát 64 korun oproti dosavadním 80 korunám. Děti, studenti a senioři zaplatí za sedmidenní jízdenku v prvním pásmu 16 korun oproti dosavadním 20 korunám.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Tomáš Vodička

Štítky jízdné, Královéhradecký kraj, doprava, IREDO, Pardubický kraj, Východní Čechy, České dráhy, Martin Červíček, Michal Kortyš

V Hradci výrazně zdraží doprava. Ceny jízdného se zvýší o více než 8 procent  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.