Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Firmě ISP, která v Hradci zřizuje placené parkování klesl zisk

Společnosti ISP Hradec Králové, která provozuje systém parkování ve stotisícovém Hradci Králové, loni klesl zisk na 14,5 milionu korun ze 16,3 milionu korun v roce 2017. Zisk firmě klesá od roku 2015, kdy vykázala rekordní profit 17,6 milionu korun. Tržby firmě loni vzrostly o 368.000 korun na 47,8 milionu korun a potvrdily stav od roku 2014, kdy jsou pravidelně nad hranicí 47 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy firmy, která patří soukromé stavební společnosti BAK.

ISP Hradec Králové provozuje parkovací systém ve městě od ledna 2007 na základě třicetileté koncesní smlouvy udělené hradeckou radnicí. Město nemá ze zisků ISP žádný příjem, dividendy inkasuje BAK. Od roku 2007 firma ISP v Hradci na parkování vydělala téměř 150 milionů korun čistého zisku. Ceny parkovného určuje město, které do systému parkování žádné své peníze nevkládá.

Hlavní tržby má firma ISP z parkovacích automatů v ulicích. V takzvané zóně ISP, která zabírá centrum a širší střed města, firma ke konci loňského roku vybírala z 7218 parkovacích míst. Z nich je 500 v parkovacím domě Katschnerka a 199 v parkovacím domě na hradeckém hejtmanství.

Firmě klesk zisk druhý rok po sobě

Další příjmy firma, která má devět zaměstnanců, získává z prodeje parkovacích karet či pronájmu parkovacích míst. Hodina parkování v Hradci stojí podle lokality od deseti do 30 korun.

Firma ISP má za peníze z parkování postavit v Hradci nejméně 1000 parkovacích míst a po dobu trvání koncesní smlouvy investovat nejméně 300 milionů korun. Polovinu závazku výstavby parkovacích míst firma splnila v roce 2009, když nákladem 121 milionů korun otevřela garáže Katschnerka.

Firma otevřela v Gayerkách parkoviště

Letos v červnu ISP poblíž historického centra města otevřela nákladem asi 135 milionů korun parkovací dům Jana Gayera pro 284 automobilů. Firma již také začala pracovat na projektu dalšího parkovacího domu ve čtvrti Slezské Předměstí. Podle variant by mohl mít 200 až 300 parkovacích míst.

Radnice nyní řeší především parkování u fakultní nemocnice, která leží mimo zónu ISP. Nynější kapacity parkovišť kolem nemocnice nestačí. Radnice se proto rozhodla, že na louce u nemocnice vybuduje nákladem 11 milionů korun provizorní parkoviště s 205 místy. Do budoucna město plánuje u nemocnice parkovací dům. Jeho výstavba však záleží na tom, jak rychle stát, město a kraj vybudují křižovatku Mileta na silničním okruhu v sousedství nemocnice.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, automobilová, správa, parkování, ISP Hradec Králové, FOTO, ISP Hradec Králové, a.s., Hradec Králové, nemocnice, Jan Gayer, MILETA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firmě ISP,  která v Hradci zřizuje placené parkování klesl zisk  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.