Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Královehradecký kraj chystá opravy silnic za 1,6 miliardy

Královéhradecký kraj začal chystat 20 projektů oprav a staveb silnic za odhadovaných 1,6 miliardy korun, na něž by chtěl získat evropské dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Stavby by měly začít v roce 2021 a v dalších letech. Jen díky penězům z evropských fondů se kraji podaří splnit záměr investovat do krajských silnic druhých a třetích tříd zhruba miliardu korun ročně. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček.

"Nejbližší výzva z programu IROP by měla být vyhlášena ještě letos v listopadu s alokací asi 2,3 miliardy korun. Další by mohla následovat v příštím roce s alokací asi 4,7 miliardy," uvedl Červíček. Dodal, že včasné zahájení prací na projektech a stavebních povoleních pro plánované stavby je podmínkou pro úspěšné získání dotací z IROP. Z minulých výzev IROP zatím kraj získal dotace ve výši přes dvě miliardy korun.

U chystaných 20 projektů by dotace z IROP mohla činit přibližně 60 procent. Pokud by kraj uspěl se všemi projekty, mohl by čerpat evropskou dotaci přes 960 milionů korun. Zbylé finance by kraj hradil ze svého rozpočtu.

Loni investoval kraj přes miliardu

Všechny připravované stavby se týkají silnic druhých tříd. Finančně nejnáročnější jsou oprava silnice mezi Jaroměří a Novým Městem nad Metují, stavba druhé etapy obchvatu Opočna a oprava silnice z Týniště nad Orlicí do Albrechtic nad Orlicí. Každá je za více než 200 milionů korun.

Loni kraj investoval do oprav a staveb silnic rekordních 1,1 miliardy korun, předloni to bylo 900 milionů korun. Letos má v plánu investice do silnic za 1,5 miliardy korun. Podle Červíčka je 50 procent krajských silnic v havarijním stavu. Zlepšení lze podle něj zajistit jen tím, že kraj bude minimálně dalších osm až deset let v nynějším trendu investic pokračovat.


 

Autoři

Štítky ČR, EU, správa, stavby, silnice, Královéhradecký, TABULKA, Královéhradecký kraj, oprava, projekt, Martin Červíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královehradecký kraj chystá opravy silnic za 1,6 miliardy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.