Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Torzo svinarského mostu se rozebere a uloží na letišti

Torzo historického železného mostu přes Orlici ve čtvrti Svinary v Hradci Králové bude rozebráno a uloženo na hradeckém městském letišti. V budoucnu by z něj mohla být lávka pro přemostění Piletického potoka za obchodním centrem Kaufland. Náklady na rozebrání, převoz a uskladnění mostu radnice odhaduje na 218.000 korun. Řekla to náměstkyně primátora pro majetek Věra Pourová.

Železný nýtovaný most plukovníka Šrámka stál nad Orlicí od roku 1907 do roku 2018, kdy jej Královéhradecký kraj kvůli zchátralosti nechal zbourat. Nový moderní most byl na místě železného mostu otevřen letos v květnu.

Původně měla drtivá většina železného mostu skončit ve šrotu a zůstat z něj měly jen fragmenty. Hradec Králové se však dohodl s krajem jako vlastníkem mostu na tom, že si jedno ze dvou polí mostu zdarma převezme a zachová jej budoucím generacím jako ukázku umu tehdejších stavitelů. Most nebyl kulturní památkou, ale podle památkářů měl svou historickou hodnotu. Památkáři se vyslovili pro zachování jeho části.

Nový most stál 80 miliónů korum

Torzo mostu o váze přes 70 tun je od loňského roku ve dvou částech složeno na levém břehu řeky a je obehnáno provizorním plotem. "Torzo koroduje a je potřeba jej zabezpečit a zakrýt, abychom se připravili na jeho další úpravu," řekla Pourová.

Do areálu městského letiště by radnice chtěla most přesunout do konce roku. Náměstek primátora Martin Hanousek (Změna pro Hradec) upozornil na to, že další využití mostu bude záležet i na technické a finanční náročnosti jeho rekonstrukce.

Nový svinarský most, který je důležitý pro dopravu ve východní části stotisícového Hradce Králové, přišel Královéhradecký kraj na 80 milionů korun. Má rozpětí 75 metrů a má dva jízdní pruhy a chodník, zatímco původní nýtovaný most měl jeden jízdní pruh a vedlejší lávku pro pěší. Nový most má jen jedno pole. Původní most byl složený ze dvou polí, která uprostřed podpíral kamenný pilíř.

Autoři | Foto HK City

Štítky ČR, správa, stavby, památky, most, Hradec Králové, FOTO, letiště, Věra Klásková, Orlice, Kaufland, Svinary, Královéhradecký kraj, Martin Hanousek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Torzo svinarského mostu se rozebere a uloží na letišti  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.